A Fed kész a kamatemelésre, ha marad a magas infláció

A szakértők a drágulás lassulását várják, ha ez nem következik be, akkor nyúlnak a kamatlábakhoz.

2022. 02. 17. 8:42
Fed Chair Jerome Powell And Janet Yellen Testify At Senate Hearing On COVID-19 And CARES Act
US-FED-CHAIR-JEROME-POWELL-AND-JANET-YELLEN-TESTIFY-AT-SENATE-HE Fotó: ALEX WONG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több Fed-tisztviselő támogatta az eszközvásárlási program idő előtti befejezését, hogy még erősebb jelzést küldjenek a piacnak, miszerint 

elkötelezettek a fogyasztói árak növekedésének lassítása mellett. 

Végül azonban úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a program időtartamán, ami március 10. körül fut ki. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságágának (FOMC) tagjai szerint hamarosan célszerű lenne megkezdeni a kamatemelést, de a döntést a legfrissebb makrogazdasági adatok ismeretében lehet csak meghozni.

A legtöbb Fed-tisztviselő az infláció lassulására számított a januári ülésen. Ha azonban ez nem történik meg, akkor úgymond helyes lenne, ha a Fed a jelenleg vártnál gyorsabb ütemben szüntetné meg az ösztönző monetáris politikát – áll a jegyzőkönyvben. A Fed előrejelzése szerint a fogyasztási kiadások árindexének (PCE-index, ami a jegybank által preferált inflációs mutató) növekedési üteme 

idén 2,6 százalékra lassul a jelenlegi 5,8 százalékról. Az infláció jövőre tovább mérséklődik, így az index 2 százalék körülire süllyed. 

A következő kamatdöntő FOMC-ülést március 15-16-én tartják, ami után frissített gazdasági előrejelzést is közzétesz a Fed.

Borítókép: Jerome Powell, a Federal Reserve System, az amerikai jegybank elnöke (Fotó: AFP/Alex Wong)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.