Árplafon bevezetését tervezik a kötelező felelősségbiztosítások terén Romániában

A biztosítók máris élénken tiltakoznak egy romániai intézkedéstervezet ellen, miszerint fél évre ideiglenes árplafont vezetnének be a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás terén.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 02. 22. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután erőteljes árnövelő hatást váltott ki a romániai piacvezető biztosítótársaság, a City Insurance tavaly ősszel egyértelművé váló fizetésképtelenné válása, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) ideiglenes árplafon bevezetését javasolja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) terén. A tervek szerint sürgősségi kormányrendelettel életbe léptetendő intézkedés hat hónapra szólna. A bíróság 2022. február 9-én indított csődeljárást a City Insurance ellen, amelyet követően a még hatályban levő biztosítások kilencven napon belül érvényüket veszítik, az ügyfeleknek pedig más társasághoz kell fordulniuk. Január végén még 1,15 millió, Citynél kötött biztosítás volt érvényben, ezek közül kétszázezer kötvény „szavatossága” jár le február végéig. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a biztosító fizetésképtelenségét a társaság által folytatott spekulatív üzletpolitika okozta, ugyanis az ASF által a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra megállapított referenciaárnál olcsóbban kötöttek szerződéseket, ami egy idő után fenntarthatatlannak bizonyult.

Korábban három, személy- és árufuvarozókat tömörítő szakmai szervezet is azzal fenyegetőzött, hogy utcai demonstrációkat szervez, ha a hatóságok nem fagyasztják be ideiglenesen az RCA árát. 

„Az emberek olyan kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások megkötésére kényszerülnek, amelyek már-már többe kerülnek, mint az autójuk értéke. Mindannyiunkat tönkre tesznek, össze fog omlani a gazdaság. Mivel minden megdrágult, a cégek nem tudják már viselni ezeket a költségeket, a fuvarozók kénytelenek lesznek bezárni a vállalkozásaikat” 

– idézte az egyik szervezet elnökének drámai hangú nyilatkozatát a Hotnews hírportál.

A csődbe jutott biztosítótársaság ügyfeleinek esetleges költségeit az ASF állja, a kártalanítás összege azonban nem haladhatja meg az 500 ezer lejt (101 ezer euró). Eddig 191 ezer esetben igényeltek kártalanítást, a biztosító nélkül maradt ügyfelek között minisztériumok és megyei mentőszolgálatok is szerepelnek, de a kormányőrség és a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat is szerepel a listán.

Ennek ellenére az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége és a Romániai Gépjármű-biztosítók Szövetsége meglepetéssel vette tudomásul a kormányhatározat-tervezetet. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményükben a két szervezet képviselői arra figyelmeztetnek, hogy néhány évvel ezelőtt már hoztak hasonló intézkedéseket, amelyek közép- és hosszú távon hatástalannak bizonyultak. Sőt, az RCA-díjak felső határára vonatkozó korábbi döntés miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Románia ellen, ez olyan törvény elfogadásához vezetett, amely negatívan érintette a biztosítások piacát, hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához.

A balesetek gyakorisága, de egyéb speciális mutatók – mint például az egy káreseményre jutó átlagos kárkifizetési érték folyamatosan növekedése – is alakítják a gépjármű-felelősségbiztosítások árát. Ezeket a törvény értelmében össze kell kapcsolni a biztosítótársaságok által fizetett, egyre növekvő kártérítésekkel, mivel a kártérítéseket a biztosítási díjakból álló alapból fizetik ki. Az ASF által közzétett legfrissebb adatokból azonban az derül ki, hogy az RCA-díjakból beszedett minden száz lej után a biztosítóknak további harminc lejjel kell hozzájárulniuk a költségekhez – áll az említett közleményben. Az idézett forrás szerint a biztosítás egyik alapelve, hogy a biztosítók az általuk vállalt kockázatoknak megfelelően egyénileg határozzák meg a díjakat, a kockázatot pedig megosztják a biztosítottak között.

Borítókép: Többek között a balesetek gyakorisága is alakítja a díjakat (Fotó: Bors/Móricz István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.