Eltűnhet a polcokról a magyar tojás?

Az átvételi árak emelését sürgetik a hazai tojástermelők, a gazdálkodók szerint ugyanis egy éve önköltségi szint alatt kénytelenek eladni a termékeiket, ami lassan az ágazat jövőjét is veszélybe sodorja. A gazdálkodók arra kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 18:28
© Unger Tamás
20210914 Balogunyom Nagyot drágult a takarmány ára. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Cser Nándor tojástermelő tyúkjai Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ágazat került nehéz helyzetbe az európai uniós piacon tapasztalható túlkínálat és a növekvő költségek miatt. Ezúttal a hazai tojástermelők jelezték, hogy csaknem egy éve önköltségi ár alatt kénytelenek eladni a tojást. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerőköltségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként három–öt forintos veszteséget kell elkönyvelnie. 

A szakmai szervezet számításai alapján a legolcsóbb technológiával megtermelt közepes, azaz M-es méretű tojásért legalább 40 forintot kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és némi nyereségre tegyenek szert. Ehhez képest az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a tojás átlagos csomagolóhelyi ára alig haladja meg a 31 forintot.

– A hazai termelők jó minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett – hívta fel a figyelmet a szövetség. 

Az állattartók arra kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

A termelői árak emelésnek a fogyasztói árakat nem feltétlenül kellene befolyásolniuk, ha ugyanis a forgalmazók és a kereskedők átlagos árrést alkalmaznának, érdemben nem változnának a bolti árak sem. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.