Felszállópályára kerülnek a diszkont-légitársaságok

Ahogy enyhítik a beutazási szabályokat a kormányok, úgy kapnak kedvet a repüléshez az utazók. A Ryanair erős növekedést tapasztalt a foglalásokban, és a nyárra már csaknem telt házzal közlekedhetnek a cég járatai. Ferihegyre is visszatérnek korábban sikeres járatok és a vendégek is.

2022. 02. 11. 6:44
null
2021.09.24. Budapest Liszt Ferenc repülőtér Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ryanair drámai fellendülést tapasztalt a foglalások terén az elmúlt hetekben, mivel az utazási korlátok enyhítése Európa-szerte ismét repülésre ösztönzi az embereket – mondta Michael O’Leary vezérigazgató a napokban újságíróknak a Yahoo.com tudósítása szerint. Az ír fapados légitársaság gépei jelenleg körülbelül 75 százalékos telítettséggel repülnek, és a nyári főszezon csúcsára elérhetik a kapacitás kilencven százalékát. A Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak egészen májusig alacsonyan maradnak, majd a nyárra visszaerősödnek. Lehetséges, hogy az erős kereslet és a korlátozott kapacitás kombinációja a koronavírus előtti szintek fölé emelheti a jegyek árait. 

Michael O’Leary vezérigazgató az optimista szemüvegét vette fel. Fotó: AFP/Justin Tallis

O’Leary nyilatkozata hangnemváltást jelez Európa legnagyobb diszkont-légitársaságának kommunikációjában. A múlt hónap végén, amikor a Ryanair negyedéves eredményeket tett közzé, O’Leary még óvatosabban beszélt a fellendülés üteméről. Akkoriban a társaság azt közölte, hogy a kereslet ösztönzése érdekében csökkenteni fogja az árakat ebben a negyedévben. Azóta bizonyos európai államok, köztük Franciaország és Spanyolország könnyítettek a beutazókra vonatkozó szabályokon. 

Az európai légitársaságok a Covid-járvány okozta kétéves utazási visszaesés után jobb nyári szezonra számítanak. 

A kisebb riválisok, az EasyJet és a Wizz Air új útvonalakkal rukkoltak elő. A Ryanair sem tétlenkedett, 720 új útvonalat és tizenöt új bázist jelentettek be az áprilisban kezdődő pénzügyi évre. A cég a nyáron további 25 repülőgépet állomásoztat Olaszországban, és további húsz útvonalat vezet be.

A fellendülésből ki akarja venni a részét a magyar gyökerekkel rendelkező Wizz Air is, azonban meg kell küzdenie a szakszervezetekkel. 

A napokban Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja bejelentette: eladja a londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air részvényeit a cég munkajogi gyakorlata miatt. 

Az AkademikerPension két és fél millió font értékű részvénycsomagtól válik meg, mert a légitársaság szerintük szakszervezetellenes magatartást tanúsít. Nehezményeztek bizonyos romániai, ukrajnai, norvégiai és olaszországi eljárásokat is. Ezek között említették, hogy a Wizz Air 19 dolgozót bocsátott el Romániában, röviddel azután, hogy közölték a céggel, szakszervezetet alapítottak. A légitársaságot utóbb a román legfelsőbb bíróság pénzbírsággal sújtotta.

A Wizz Air Ferihegyen is aktív, újraindítja Abu-Dzabiba, Castellón de la Planába és Szkopjébe közlekedő járatait. Heti kétszer lesz elérhető a nyári menetrendben Moldova fővárosa, Chisinau (Kisinyov). Az idei év egyébként jól indult 

a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az utasforgalom már a 2019-es, vagyis a járvány előtti szint csaknem hatvan százalékánál tart. 

Januárban 562 635 utas fordult meg a budapesti légikikötőben, amely a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 750 százalékos növekedést jelent.

Borítókép: Visszatértek az utasok Ferihegyre (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.