Kevesebb az álláskereső, mint a járvány előtt

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint sosem volt még olyan kevés az álláskereső, mint januárban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 28. 9:40
BODÓ Sándor
Magyar gyártású autóbuszokat adtak át Hajdúszoboszlón Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz év legalacsonyabb februári értékét mutatja a regisztrált álláskeresők száma. A 252 ezer fős szint érdemi javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és kedvezőbb a koronavírus hazai megjelenése előtti utolsó hónap adatánál is. A munkanélküliségi ráta 2010 óta a harmadára csökkent Magyarországon. 

Az adatok azt mutatják, a kormány sikeresen újraindította a gazdaságot – összegezte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az NFSZ gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva kismértékben nőtt ugyan, ám egy év alatt közel 17 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. 

A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi létszáma a második legalacsonyabb havi adat volt az elmúlt harminc évben. Az év első hónapjában pedig még sosem tartottak nyilván az idén januárinál kevesebb álláskeresőt. 

Az időjárás enyhülésével beindulnak a hideg évszakban kieső mezőgazdasági és építőipari munkák, a szezonális ingadozást követően így a következő hónapok bővülést hozhatnak a foglalkoztatásban.

– A munkaerő-piaci folyamatok már a vírusválság előttinél is erőteljesebb teljesítményről tanúskodnak. Közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta – emlékeztetett az ITM közleményében Bodó Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Ezzel szemben 2010 elején jóval hatszázezer fő fölött alakult az álláskeresők száma. 

A Gyurcsány vezette baloldal ma is ugyanazt a rossz, elhibázott gazdaságpolitikát akarja visszahozni, amivel tönkretették a gazdaságot, és megduplázták a munkanélküliséget 

– hangsúlyozta az államtitkár.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A béremelések és a fiatalok szja-mentessége miatt egyre inkább megéri dolgozni Magyarországon. A kormány a többi között a Vállalkozások munkaerő-támogatásával ösztönzi az álláskeresők elhelyezkedését. A programban már több mint 23 milliárd forintot igényeltek a hazai cégek. A kezdeményezésnek köszönhetően munkalehetőséghez jutók száma a napokban nőtt 40 ezer fő fölé.

Borítókép: Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.