Az emberek többsége nem szívesen választ hüvelyeseket tartalmazó fogást, ha étterembe megy – derül ki a Bonduelle reprezentatív felméréséből. Bár a legtöbben nyitottak lennének a változatosabb, izgalmasabb és kreatívabb módon elkészített hüvelyes fogásokra, a vendéglátóhelyek kínálata egyhangú. A Bonduelle 50 hazai vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést.
A kutatásból kiderült, hogy a vendéglátóhelyek kevesebb mint fele tart húsmentes fogást, ráadásul az ételkínálat is egyhangú: a kínálat főként a rántott és grillezett sajtokra, különböző salátákra, valamint húsmentes levesekre korlátozódnak. Az éttermek többsége kínál ugyan hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, a választék azonban elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, többek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire, a tárkonyos ragulevesre és a különféle módon töltött húsokban megjelenő zöldborsóra korlátozódik.
Fontosnak tartjuk a vendéglátóhelyek és a fogyasztók edukációját is, hiszen mind saját magunkkal, mind a bolygóval jót teszünk, ha napi rendszerességgel fogyasztunk hüvelyeseket is
– hívta fel a figyelmet Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketing- és kereskedelmi igazgatója.
A szakember szerint az étterembe járók egy része kifejezetten nyitott lenne a vendéglátóhelyeken is a változatosan és izgalmasan elkészített, hüvelyesekből készült fogásokra, ám úgy tűnik, hogy a vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)