Komoly gasztronómiai lehetőség rejtőzik a hüvelyesekben

A vendéglátóhelyek húsmentes kínálata meglehetősen egyhangú, a fogyasztók egy része nyitott lenne az izgalmasabb ízekre.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 10:00
null
Étterem nyitás_Belső tér 20210501 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek többsége nem szívesen választ hüvelyeseket tartalmazó fogást, ha étterembe megy – derül ki a Bonduelle reprezentatív felméréséből. Bár a legtöbben nyitottak lennének a változatosabb, izgalmasabb és kreatívabb módon elkészített hüvelyes fogásokra, a vendéglátóhelyek kínálata egyhangú. A Bonduelle 50 hazai vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést. 

A kutatásból kiderült, hogy a vendéglátóhelyek kevesebb mint fele tart húsmentes fogást, ráadásul az ételkínálat is egyhangú: a kínálat főként a rántott és grillezett sajtokra, különböző salátákra, valamint húsmentes levesekre korlátozódnak. Az éttermek többsége kínál ugyan hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, a választék azonban elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, többek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire, a tárkonyos ragulevesre és a különféle módon töltött húsokban megjelenő zöldborsóra korlátozódik. 

Fontosnak tartjuk a vendéglátóhelyek és a fogyasztók edukációját is, hiszen mind saját magunkkal, mind a bolygóval jót teszünk, ha napi rendszerességgel fogyasztunk hüvelyeseket is

 – hívta fel a figyelmet Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketing- és kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint az étterembe járók egy része kifejezetten nyitott lenne a vendéglátóhelyeken is a változatosan és izgalmasan elkészített, hüvelyesekből készült fogásokra, ám úgy tűnik, hogy a vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.