Nagyobb bevásárlásokra is futja

A februártól érvényes árstop miatt kezdetben tapasztalt, fokozott vásárlói érdeklődés mára kiegyensúlyozódott, és a várakozások szerint a családokhoz napokban érkező juttatások, valamint a megemelt fizetések kézhezvétele miatt az elkövetkező időszakban felfut az élelmiszerboltok értékesítése. Eközben egyértelműen kedvező, hogy előkerültek a Szép-kártyák a pénztárnál, mivel a kafetériaelem beválthatóságának kiszélesítése érezhetően tovább növeli a napi költekezést.

2022. 02. 09. 5:45
20201124 Budapest A koronavírus-járvány lassítása és az idősek védelme érdekében ismét vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára. Illusztráció Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nincsenek pontos kimutatások a Szép-kártyás élelmiszer-vásárlások arányairól, azonban már mutatkozik a forgalomra gyakorolt jótékony hatás. Az viszont már látszik, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a kereskedők nem számolnak túlzott felvásárlásokkal az árplafon miatt már csak azért sem, mivel a kormányzati intézkedés még hónapokig érvényben marad.

– Míg a korábbi években a februárt visszafogottabb költekezés jellemezte, idén lendületesen alakul a fogyasztás. Ebben a hónapban magas bolti forgalommal számolnak a piaci szereplők, több területen is 

– mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, aki szerint a vásárlók számára mindkét rendelkezés kétségkívül kedvező lehetőségeket teremt. 

Az év elején jellemző visszafogottság ezúttal elmarad a boltokban.                                                                  Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: a jó kilátások meglátszanak azon is, hogy a napi fogyasztási cikkek kereskedelmében mind a hat nagy piaci szereplő kivétel nélkül elfogadja a pihenőkártyás fizetést, ami biztosan a forgalom felfutásával jár. Vámos György hozzátette, hogy mérettől függetlenül bármelyik kiskereskedő köthet elfogadóhelyi szerződést a Szép-kártyák beváltására, amely a kafetériában részesülő vevők számára pluszszolgáltatásként további vonzerőt jelent. 

– Az árak maximalizálása olyan féket jelent, amire építeni lehet az élelmiszer-beszerzések tervezésekor, 

ráadásul hatással van a többi, kapcsolódó termék árára is. Tekintettel ugyanis az inflációs hatásokra, nem igazán jellemző, hogy más árucikkek drágulásával ellensúlyoznak a boltok, ezzel együtt tény, hogy minél kisebb egy üzlet, annál nehezebben tudja kivédeni az árstop hatásait. Ezt inkább más, tervezett kiadások csökkentésével érik el a kereskedők – jegyezte meg a főtitkár, aki szerint a továbbiakban döntő kérdés lesz, hogy a boltosok milyen áron tudják átvenni az érintett alaptermékeket, ami egyebek mellett függ a nemzetközi szállítás vagy az energiaárak alakulásától is.

– Ebben a hónapban sok pénzhez jutnak a családok. 

A 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés összege például önmagában nagyobb, mint az előző évek februári kiskereskedelmi forgalma. A béremelések eredményeként az első félévben biztosan erős marad a bolti fogyasztás, 

és nem is csak az élelmiszerüzletekben – fogalmazott Vámos György.

– A kormányzati intézkedések bőséges pluszforrást jelentenek a a vásárlásokhoz – húzta alá Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke is. 

Mint hangsúlyozta, a friss tapasztalatok szerint 

látványos a Szép-kártya-tulajdonosok megjelenése az élelmiszerüzletekben, ahol már a hónap első napjaiban jóval élénkebb volt a költekezés. 

Szerinte azzal lehet számolni, hogy májusig nem ragadnak be komoly összegek a pihenőkártyákon, ahogy az az előző években előfordult. 

Akadt olyan kisboltos, aki diktatúrát emlegetett a vásárlókat támogató intézkedés kapcsán.                   Fotó: Havran Zoltán

Bubenkó Csaba arra is kitért, hogy az árstoppal kapcsolatban február elején olyan politikai jellegű megnyilvánulásról is lehetett hallani, hogy diktatúraterméknek nevezve az alapélelmiszereket, vidéki kisboltos amiatt aggódott, hogy a rendelkezés végzetes következményekkel jár majd a kisebbekre nézve. 

– Nem lehet hallani a bezárás veszélyéről. Nem kell propagandaterméket gyártani a far-hátból sem, amit sokan nem az anyagi helyzetük miatt vásárolnak meg, hanem azért, mert egyszerűen szeretik az ízét – fogalmazott.

Kedvező kezdet. A boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, a múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolnivalót a szakemberek – közölte Schanda Tamás tegnap. Az innovációs tárca államtitkára tegnap a közösségi médiában közzétett videójában azt mondta, az első napok tapasztalatai kedvezők, a boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, csökkentette az érintett élelmiszerek árát, és betartja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírásokat is. A fogyasztóvédelem országszerte ellenőrzi, hogy a termékek a megfelelő áron, kellő mennyiségben, az előírt tájékoztatás mellett kaphatók-e az üzletekben. A kormány február elejétől újabb beavatkozásként az élelmiszerárstoppal védi a magyar embereket, elsősorban a gyermekes családokat és az időseket. Schanda Tamás megjegyezte, az élelmiszerárstop számukra havonta több ezer forint megtakarítást jelent.

Borítókép: Továbbra is bőséges a bolti fogyasztás hazánkban (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.