időjárás 20°C Amália 2022. október 7.
logo

Az OBA elvileg mára kártalanítja a Sberbank ügyfeleit

Horváth Éva
2022.03.18. 19:33
Az OBA elvileg mára kártalanítja a Sberbank ügyfeleit

Az Országos Betétbiztosítási Alap mára, azaz március 18-ára ígérte, hogy befejezi valamennyi Sberbank-ügyfél kártalanítását. A hazai betétbiztosítás letéteményeseként működő intézmény március 3-án kezdte meg és tíz munkanapon belül vállalta az áttételesen az orosz–ukrán háború áldozatául esett hitelintézet betéteseinek kifizetését, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig. Az átszámítást a március 2-ai MNB-devizaárfolyamon végezték.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kifizetései során ma, azaz péntek éjfélig több mint 65 ezer ügyfél 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza. Közben zajlik a bank felszámolása is. A money.hu összeállítása szerint a legtöbb ügyfél – 41 292 ember – postai úton kapja meg a Sberbankban lévő kis összegű betétjét. Ezen ügyfelek esetében a kifizetendő átlagösszeg 278 500 forint, a teljes kártalanítási összegből 11,5 millió forintot fizet az OBA a postán keresztül. Összesen 1691 ügyfél esetében nyílt lehetőség arra, hogy az ügyfél egy másik banknál lévő számlájára utalják az összeget – ez 8,8 milliárd forintot jelentett, 12 714 ügyfél átlagosan 7,897 milliós betétjéről a Takarékbank fiókhálózatában rendelkezhet. Az OBA erre a célra 100,4 milliárd forintot utalt a Takarékbankba.

Amennyiben a betét meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeget – 38 millió forint – vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett részre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. ad tájékoztatást.

A kártalanítást egyébként a ügyfeleknek nem kellett igényelniük, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentették. Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készített, amelyet tértivevényes levélben küldtek meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre vagy székhelycímre –  tájékoztattak korábban. Továbbá jelezték, hogy a kártalanítási összegre nem vonatkozik a kamatjövedelemadó-levonási kötelezettség.

Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. 

A jegybank döntése alapján a Sberbank Magyarország Zrt. felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a hitelezői érdekek védelme érdekében azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását és az értékesítési stratégia felállítását – jelezte a money.hu kérdésére a szervezet.

A jogszabályok azonban kötik a felszámolót – hívta fel a figyelmet a szakportál. – A végelszámolásról szóló kormányrendelet szerint a Sberbank tevékenységét lezáró beszámolót a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni. Ennek alapján készítheti el a végelszámoló a végelszámolási nyitó mérleget, amelyet ugyanakkor a hitelezők igénybejelentése, valamint a vagyoni helyzet felmérése alapján szükség szerint korrigál.

A hitelintézeti törvény értelmében a hitelezők igénybejelentésére a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül, azaz a Sberbank esetében 2022. május 3-ig van lehetőség. (Ráadásul a bank esetében a későbbiekben benyújtott követelésbejelentés sem jár jogvesztéssel.) A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül készíti el a követelések jegyzékét, amelynek alapján készülhet el a már említett korrigált végelszámolási nyitó mérleg.
 

Borítókép: Budapest Sberbank (Fotó: Katona Vanda/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.