Az OBA elvileg mára kártalanítja a Sberbank ügyfeleit

Az Országos Betétbiztosítási Alap mára, azaz március 18-ára ígérte, hogy befejezi valamennyi Sberbank-ügyfél kártalanítását. A hazai betétbiztosítás letéteményeseként működő intézmény március 3-án kezdte meg és tíz munkanapon belül vállalta az áttételesen az orosz–ukrán háború áldozatául esett hitelintézet betéteseinek kifizetését, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig. Az átszámítást a március 2-ai MNB-devizaárfolyamon végezték.

Horváth Éva
2022. 03. 18. 19:33
null
20220302 Budapest Sberbank Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kifizetései során ma, azaz péntek éjfélig több mint 65 ezer ügyfél 147 milliárd forintnyi vagyonát kapja vissza. Közben zajlik a bank felszámolása is. A money.hu összeállítása szerint a legtöbb ügyfél – 41 292 ember – postai úton kapja meg a Sberbankban lévő kis összegű betétjét. Ezen ügyfelek esetében a kifizetendő átlagösszeg 278 500 forint, a teljes kártalanítási összegből 11,5 millió forintot fizet az OBA a postán keresztül. Összesen 1691 ügyfél esetében nyílt lehetőség arra, hogy az ügyfél egy másik banknál lévő számlájára utalják az összeget – ez 8,8 milliárd forintot jelentett, 12 714 ügyfél átlagosan 7,897 milliós betétjéről a Takarékbank fiókhálózatában rendelkezhet. Az OBA erre a célra 100,4 milliárd forintot utalt a Takarékbankba.

Amennyiben a betét meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeget – 38 millió forint – vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett részre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. ad tájékoztatást.

A kártalanítást egyébként a ügyfeleknek nem kellett igényelniük, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentették. Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készített, amelyet tértivevényes levélben küldtek meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre vagy székhelycímre –  tájékoztattak korábban. Továbbá jelezték, hogy a kártalanítási összegre nem vonatkozik a kamatjövedelemadó-levonási kötelezettség.

Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. 

A jegybank döntése alapján a Sberbank Magyarország Zrt. felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a hitelezői érdekek védelme érdekében azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását és az értékesítési stratégia felállítását – jelezte a money.hu kérdésére a szervezet.

A jogszabályok azonban kötik a felszámolót – hívta fel a figyelmet a szakportál. – A végelszámolásról szóló kormányrendelet szerint a Sberbank tevékenységét lezáró beszámolót a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni. Ennek alapján készítheti el a végelszámoló a végelszámolási nyitó mérleget, amelyet ugyanakkor a hitelezők igénybejelentése, valamint a vagyoni helyzet felmérése alapján szükség szerint korrigál.

A hitelintézeti törvény értelmében a hitelezők igénybejelentésére a végelszámolás közzétételétől számított hatvan napon belül, azaz a Sberbank esetében 2022. május 3-ig van lehetőség. (Ráadásul a bank esetében a későbbiekben benyújtott követelésbejelentés sem jár jogvesztéssel.) A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül készíti el a követelések jegyzékét, amelynek alapján készülhet el a már említett korrigált végelszámolási nyitó mérleg.
 

Borítókép: Budapest Sberbank (Fotó: Katona Vanda/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.