Drágultak a használt autók a háború hatására

Az elektromos meghajtású gépjárművek növekvő népszerűségében egy újabb tényező, az üzemanyag-ellátás biztonsága is szerepet játszhat.

Magyar Nemzet
2022. 03. 25. 13:04
autópálya dugó
20200903 MN Budapest Dugó illusztráció Kőbanya Alsó, M3 bevezető szakasz Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan felforgatta a használtautó-piacot az egy hónapja kitört ukrajnai háború – állapította meg a JóAutók.hu hirdetési portál, amelynek adatai szerint 

az eladásra kínált használt autók átlagára a jelentős árfolyamváltozások hatására 9 százalékkal emelkedett a harcok megkezdése óta. 

Megállapították, hogy a használt autókra irányuló keresések száma a harcok kitörésekor hirtelen a negyedével esett vissza. 

A vásárlók óvatossága azóta is jól érzékelhető: még az elmúlt egy hét során is 4,8 százalékkal kevesebben kutattak a használtautó-hirdetések között, mint a háború kitörését megelőző hét napon – jelezték a pénteki közlésükben, amely szerint sokan elhalasztják most a gépjárműcserét, ezért az elhelyezett hirdetések számában is hasonló mértékű visszaesés jelentkezett. 

Az árak kapcsán úgy tűnik, hogy az árfolyamváltozások hatása szinte napok alatt megmutatkozott a használtautó-piaci árakon is. Ez az elmozdulás ugyanis automatikusan beépült az importautók áraiba, amely hatás pedig gyorsan átgyűrűzött a belföldi használt autók piacára is.

A háborús helyzet egyik folyományaként fellépő ideiglenes üzemanyag-ellátási zavarok a keresések üzemanyag szerinti összetételét is befolyásolták. – Normál időszakokban a benzines keresések teszik ki az összes keresés 63 százalékát. Ez az érték március 10-e környékén, az első ellátási zavarok idején 52 százalékra csökkent – derül ki az adatokból. Ezzel párhuzamosan az elektromos és hibrid meghajtású autókra a szokásos 15 százalékról ezekben a napokban 26 százaléknyian kerestek rá. Eszerint 

az elektromos meghajtás népszerűségének növekedésében a jövőben egy újabb tényező, az üzemanyag-ellátás biztonsága is szerepet játszhat.

– Bár a hivatalos márciusi adásvételi adatokra még több hetet kell várni, borítékolható, hogy a piaci szereplők megnövekedett óvatossága a konkrét átírások számában is meg fog mutatkozni. Tény, hogy 

a vásárlók egy széles köre elbizonytalanodott, és későbbre halasztja a nagyobb összegű beruházásait. 

Az ekkora mértékű hirtelen áremelkedés azonban önmagában is sokakat kiszorít a piacról, akiknek a megdrágult autók esetében már nem is áll módjukban kipótolni a vételártöbbletet – közölte a portál, amely szerint 

a tavaly elért, rekordot jelentő 819 ezer tulajdonosváltás után a piac forgalma akár 5 százalékkal, évi 780 ezer körüli szintre is visszaeshet.

 

(Borítókép: Autósor az M3-as bevezető szakaszán Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.