Emelte egyhetes betéti kamatát a jegybank

A magyar fizetőeszköz átlépte a 375 forintos szintet, és egyelőre annak közvetlen közelében mozog.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 11:05
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az előző hetinél 30 bázisponttal magasabb, 6,15 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét – közölte a távirati iroda, hozzátéve, hogy 

a forint árfolyama nem reagált a kamatemelésre.

A magyar fizetőeszköz csütörtökön a legerősebb, 372,79 forintos euró árfolyamot negyed kilenc körül érte el, majd 10.00-kor átlépte a 375 forintos szintet, és egyelőre annak közvetlen közelében mozog.

Emlékezetes: keddi kamatdöntő ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. 

Az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 7,40 százalékra emelkedett, 

amivel az eddigi 55 bázisponttal szemben tágabb, legfeljebb 155 bázispontnyi tér nyílt meg az irányadó egyhetes betéti kamat további emeléséhez.
Az MNB idei évre előirányzott inflációs becslését legutóbb a decemberben jelzett 4,7-5,1 százalékkal szemben 7,5-9,8 százalékosra emelték. 

A múlt héten nem változtattak az előző héten 50 bázispontemeléssel 5,85 százalékon meghirdetett kamaton, az előző hetinél 264 milliárd forinttal kevesebb, 9326 milliárd forint betétre tettek ajánlatot a bankok, amit a jegybank teljes egészében befogadott.

 

Borítókép: az irányadó kamat 30 bázisponttal nőtt (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.