Erős magyar cégekkel garantálható az élelmiszer-ellátás

A biztonságos élelmiszer-ellátás garantálásához erős, hazai tulajdonú vállalatok szükségesek, amely a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború nyomán nemzetbiztonsági tényezővé vált – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 17:39
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban jelentkező nehézségek még inkább kiemelték az ellátásbiztonság fontosságát. Bár a pandémia idején a világ több pontján kialakultak ellátási problémák, Magyarországon nem történt ilyen – közölte Tiszafüreden a külgazdasági és külügyminiszter az Abo Holding Zrt. malomipari cég új üzemének átadásán. 

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint úgy fogalmazott, hogy az újabb baj a nyakunkon tovább élezi az európai élelmiszerellátás-biztonság kérdését. Hozzátette, hogy Oroszország és Ukrajna a világ teljes gabonaexportjának 16 százalékát adja, miközben Ukrajna az Európai Unió negyedik legjelentősebb beszállítója.

– A jól működő élelmiszeripar, a minél nagyobb fokú önellátásra törekvés minden egyes országnak létfontosságú kérdéssé vált –  jelentette ki a tárcavezető, aki szerint 

reális cél, hogy belátható időn belül 80 százalékra emelkedjen a hazai tulajdon aránya a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban.

Mint mondta, a kormány jól döntött, amikor a válságra tekintettel előzetes bejelentési kötelezettséget vezetett be a gabonakivitelre, mert szavai szerint

a magyar emberek ellátásának biztonsága, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar működőképessége minden más szempontot felülír ebben a tekintetben.

Fotó: Oláh Tibor

Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy 2004 és 2010 között 16 százalékkal csökkent a magyar élelmiszeripar teljesítménye. Ehhez képest 

2010 és 2020 között 29 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye, amely a krízis alatt, 2020-ban 7 százalékkal, 2021-ben 17 százalékkal, az idei év első hónapjában 34 százalékkal bővült. 

Emellett az agrárexport volumene tíz év alatt 82 százalékkal emelkedett.
A miniszter kitért rá: különböző forrásokból mintegy 9000 milliárd forint jut a magyar agráriumnak a következő években, ami triplája a korábban rendelkezésre álló összegnek. Azt is kiemelte, hogy 

a járvány alatt meghirdetett beruházásösztönzési rendszer keretében a legtöbb fejlesztést, 164-et az élelmiszeripari ágazatban hajtották végre.

A külügyi tárca közlése szerint magyar tulajdonban lévő tiszafüredi Abo Holding Zrt. gabona- és kukoricafeldolgozó telephelyén végrehajtott fejlesztés értéke 400 millió forint volt, amelyhez az állam 200 millió forint támogatást nyújtott, így biztosítva hatvan munkahely megőrzését. 

(Borítókép: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.