Galambvágóhíd épül Görbeházán

Nőtt a rendszeres értékesítéshez szükséges árualap és több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb, amelyből számos étterem étlapján szerepelnek különleges fogások.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 10:23
null
Fotó: FEKETE ISTVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrártárca elsődleges célja a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzése – közölte Nagy István agrárminiszter a görbeházi galambvágóhíd és feldolgozóüzem alapkőletételén a tárca közleménye szerint. 

Ebben a tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 

2018 decemberében hirdették meg a „Szárnyaló gazdaság” Nemzeti húsgalamb programot, ami komoly fellendülést hozott az egész ágazat számára,

 akárcsak az, hogy további pályázati programokat is kidolgoztak a húsgalamb-termékpálya fejlesztésére, az egységes árualap megerősítése érdekében. 

A minisztérium 2019 óta a haszongalamb vásárlásához is hozzájárul évente 50 millió forint összegben. 

Az elmúlt három évben több mint 25 ezer húsgalamb vásárlásához csaknem 140 millió forint támogatást nyújtott az agrártárca,

ezt a pályázatot ebben az évben is meghirdetik, amelyhez a kérelmeket 2022. április 1–8. közötti időszakban lehet majd benyújtani.

Nagy István szerint az elért eredményeket mutatja, hogy nőtt a rendszeres értékesítéshez szükséges árualap és több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb, illetve számos étterem étlapján megtalálhatók a szárnyasból készült fogások.

A Görbeházi Galamb Tenyészcentrum vágóhídja és feldolgozóüzeme a Vidékfejlesztési program segítségével valósulhat meg, a beruházás összértéke csaknem félmilliárd forint. 

A magyar agrárium számára minden egyes beruházás értéknövelő és értékteremtő erővel bír 

– emelte ki Nagy István.

Mint mondta, egyrészt amiatt, mert ezzel hozzájárulnak sok ezer magyar család megélhetéséhez, a vidék népességmegtartó erejéhez, illetve a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további erősödéséhez. Másrészt a fejlesztések és az innovációk révén megőrizhetjük és megújíthatjuk az agráriumhoz kötődő gazdag hagyományainkat, a tapasztalatokra és szakmai tudásra épülő szellemi örökségünket – fogalmazott.

 

Borítókép: fellendült a galambtenyésztő szektor a támogatások hatására (Fotó: Fekete István AM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.