Kétmilliárd eurós támogatási csomagot hagyott jóvá az EBRD

A csomaggal az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak segít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.

Magyar Nemzet
2022. 03. 09. 19:50
European Bank for Reconstruction and Development
3139871 06/25/2017 The building of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) in Luxembourg. Alexey Vitvitsky/Sputnik (Photo by Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: AFP/Alexey Vitvitsky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmilliárd euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá szerdán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a csomagból folyósítandó támogatások rövid időn belül hozzáférhetővé válnak az ukrajnai vállalkozások számára.

A támogatási formák közé tartozik a törlesztési kötelezettségek halasztása és átstrukturálása, a kereskedelemfinanszírozás, beleértve az üzemanyagimporthoz nyújtandó támogatást, sürgősségi likviditásfinanszírozás partnerintézmények bevonásával, valamint az ukrán hatóságok támogatása a sürgősen szükségessé váló reformok bevezetésében, például azonnali törvényalkotási és szabályozói intézkedések végrehajtásában.

Az Ukrajnával szomszédos, menekülteket befogadó országok számára a program egyik fő eleme az energiaellátás biztonságát szolgálja, egyebek mellett sürgősségi energiahordozó-vásárlások finanszírozásával az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező import esetleges kiesésének pótlására.

Az EBRD támogatási csomagjából jut a menekülteket ellátó községi helyhatóságok szolgáltatásainak finanszírozására, kereskedelemfinanszírozásra, valamint likviditáspótlásra a befogadó országok kis- és közepes vállalkozásai számára is. A csomagot szerdán hagyta jóvá a londoni pénzintézet igazgatótanácsa.

A bank hangsúlyozta, hogy a kétmilliárd eurós program csak az első támogatási forduló, és amint a körülmények lehetővé teszik, az EBRD készen áll a részvételre az ukrajnai újjáépítésben, mindenekelőtt az alapvető fontosságú infrastruktúra helyreállításában is.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy Ukrajna jelenleg is a bank finanszírozásainak egyik legnagyobb felvevője: a pénzintézet eddig 511 ukrajnai programra több mint 16 milliárd eurót folyósított, ebből több mint egymilliárd eurót 2021-ben.

Az EBRD a minap bejelentette ugyanakkor, hogy a kormányzótestület jóváhagyása esetén határidő megjelölése nélkül felfüggeszti Oroszország és Fehéroroszország hozzáférését a bank finanszírozási forrásaihoz és szakértői tevékenységéhez. Az EBRD kormányzóinak a hónap végéig kell szavazniuk az igazgatótanács által javasolt határozatról.

A szabályok értelmében a határozat elfogadásához az szükséges, hogy az igazgatótanács javaslatát a szavazati jogok legalább négyötödét birtokló EBRD-tagok kormányzói legalább kétharmados többséggel jóváhagyják.

Az EBRD 71 ország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. Az egyes tulajdonos országok és szervezetek szavazati joga arányos az EBRD tőkeállományából általuk lejegyzett tőke értékével.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője korábban minden évben Oroszország volt, de a bank részvényes országai 2014-ben, a krími válság nyomán azt az informális iránymutatást adták az igazgatóságnak, hogy az EBRD – összhangban a Moszkvával szemben akkor meghozott nemzetközi szankciókkal – ne kezdjen új finanszírozási programokat Oroszországban. Ezt a döntést tenné hivatalossá – és terjesztené ki Fehéroroszországra is – az EBRD igazgatótanácsának múlt heti javaslata a kormányzótestület jóváhagyása esetén.

Borítókép: Az EBRD épülete Luxembourgban (Fotó: AFP/Alexey Vitvitsky)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.