Kiugró mértékben nőttek tavaly a banki hitelek

A pénzügyi intézmények az élénk fogyasztási és lakáshitel-kereslet fennmaradására számítanak idén az első fél évben.

Horváth
2022. 03. 10. 19:01
null
Budapest, 2011. augusztus 31. Egy dolgozó becsomagolt tízezres bankjegyeket pakol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. Igen kedvezõtlen nemzetközi összehasonlításban a pénzhamisítás magyarországi helyzete, egy millió valódi bankjegyre 2007-2010 átlagában 26 hamis pénz jutott, szemben a 8 darabos cseh, a 3 darabos román, vagy 17 darabos lengyel átlaggal. Az MNB készülékenként maximum 20 ezer forinttal támogatja a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásokat a legmodernebb bankjegyvizsgáló UV-AC lámpák beszerzésében. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vállalatok hitelállománya csaknem 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya közel 17 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbi szintet; a lakossági hitelállomány ugyancsak két számjegyű, 15 százalékos bővülést mutatott 2021-ben – ismertette Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője tegnap egy online sajtótájékoztatón.

A jegybank legfrissebb, a 2021 negyedik negyedévét összegző, Hitelezési folyamatok című jelentése szerint a tavaly október–decemberi időszakban megközelítőleg négyszázmilliárd forinttal, négy százalékkal bővült a vállalati hitelállomány, ami nagyrészt a forinthiteleknek és a hosszú lejáratú kihelyezéseknek köszönhető. 

A hazai vállalati hiteldinamika a harmadik legmagasabb lett uniós összevetésben – tette hozzá a szakember, kiemelve, hogy a lakossági állománybővülés a lakáshitelek dinamikus növekedésének, valamint a babaváró hitelek továbbra is jelentős folyósításának eredménye. 

A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv-hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél – idézte a távirati iroda Dancsik Bálintot. 

A háztartási hitelállományban a törlesztési moratórium nélkül mintegy tízszázalékos éves növekedési ütem adódott volna – utalt rá a jegybank főosztályvezetője. Majd kifejtette: a bankok az élénk fogyasztási és lakáshitel-kereslet fennmaradására számítanak idén az első fél évben, jelezve azt is, hogy egyharmaduk szigorítást tervez a fogyasztási hitelfeltételeken.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.