Megkezdődött a Sberbank ügyfeleinek kártalanítása

A ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban lehet hitelezői igénybejelentést tenni.

Magyar Nemzet
2022. 03. 10. 9:40
null
Budapest, 2014. március 25. Pénzkiadó automata (ATM) a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését. Így a betétesek számlájára hamarosan megérkeznek a jóváírások – közölte az OBA az MTI-vel.

Néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek a postai kifizetéseket. Hamarosan részletes tájékoztatást kapnak azok az ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett. Ebben szerepel majd, hogy melyik bankfiókban tudnak intézkedni, és mikortól. Arra kérték az érintett ügyfeleket, hogy kövessék nyomon az OBA és a Takarékbank Zrt. honlapján hamarosan megjelenő tájékoztatókat is.

Az OBA március 4-én éjfélig fogadta be a hozzá beérkező számlaszámbejelentéseket a betétesektől. Az OBA a Takarékbankot bízta meg, hogy közreműködő bankként kifizesse az erre a kifizetési csatornára irányított betétesek részére a nekik járó kártalanítási összeget.

Az alap arra kérte az ügyfeleket, hogy amennyiben még nem rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél. A Sberbank lakossági ügyfelei a Takarékbanknál személyazonosító okmány és lakcímkártya bemutatásával, a céges ügyfelek a bejegyzésük igazolására, valamint a cég nevében rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumok alapján intézkedhetnek. 

Ha a betét meghaladja a százezer eurónak megfelelő forintnyi összeget vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. 

Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. ad tájékoztatást.

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.