Megugrott az e-autósok áramfelhasználása

A tisztán elektromos gépjárművek száma az utolsó negyedévben 21 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik száma 14 százalékkal emelkedett.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 9:22
null
Debrecen, 2018. december 13. Elektromos autók töltõdnek egy debreceni töltõállomáson az átadás napján, 2018. december 13-án. Az Új Fõnix Terv közlekedésfejlesztési programjának keretében tíz új elektromos töltõállomás létesült Debrecenben. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hazai e-mobilitásról szóló legfrissebb negyedéves statisztikai jelentése szerint 

éves összevetésben 33,6 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma 2021 végére. A töltőállomásokon 2021-ben 10 907 MWh áramot töltöttünk autóinkba, ami 3 942 MWh-val több, mint 2020-ban.

Az MKEH emlékeztet: hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a hivatal által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. Az adatszolgáltatások szerint 2021 végén 1 880 nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon. Ezek a töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

A töltőberendezések számának növekedése töretlen, a negyedév során két megye kivételével (Somogy és Tolna) mindenhol bővülés figyelhető meg – jelezte az MKEH. 

A legnagyobb növekedés az előző időszakhoz képest Vas, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben volt, 

míg Nógrád, Csongrád-Csanád és Baranya megyében új töltőberendezést nem helyeztek üzembe. 

Az állomások száma alapján továbbra is Budapest vezet 673 berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 233 töltővel. Nógrád és Tolna megyében található a legkevesebb töltő, 14 és 15 darab, a következő pedig Baranya 27 darabbal.

A tisztán elektromos gépjárművek száma az előző negyedévhez képest 21 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 14 százalékos növekedést értek el a tárgynegyedévben 

– derül ki a jelentésből, amely megjegyzi, hogy a berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat. 

Ötödével nőtt az e-autók száma Fotó: Varga György

2021-ben összesen 10 907 MWh áramot töltöttek autóikba a felhasználók nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 56,6 százalékkal több, mint a 2020 során felhasznál mennyiség.

A tavalyi év utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest 23 százalékkal nőtt a felhasznált villamos energia mennyisége, az utolsó 3 hónapban 3 769 MWh-nyi villamos energiát töltöttek az autósok nyilvános kutakon. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 45,8 százalékkal nőtt 1 808 MWh-ra, ezzel újabb országos csúcsot eredményezve. A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamosenergiát AC berendezéseken. 

 

(Borítókép: elektromos autók töltődnek egy debreceni töltőállomáson (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.