Minden jogosult kap támogatást a lakossági napelempályázatára

A kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint negyvenezren pályáztak.

Magyar Nemzet
2022. 03. 28. 15:00
null
20210125 Békéscsaba Folytatódik a napelempark építése a sportcsarnok mellett. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkinek jut támogatás a lakossági napelempályázat keretéből, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Steiner Attila közölte, hogy a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint negyvenezer kérelem érkezett. A pályázati folyamat a hiánypótlásoknál tart, de akiknél erre nincs szükség, akár már meg is kaphatták a jogosultságról szóló értesítést. Az elbírálások végeztével kiderül, mennyi marad a 203 milliárd forintos keretösszegből, és annak a maradékára is lehet majd jelentkezni.

Az államtitkár szerint a kiírás nemcsak energetikai szempontból fontos, de rezsicsökkentési eszköznek is tekinthető, hiszen a háztartások a saját áramtermelésükkel csökkenthetik a kiadásaikat. A napelemek az ellátás biztonságához szintén hozzájárulnak, ezért épp olyan fontosak, mint a paksi erőmű vagy az orosz gázimport, amelynek megszüntetésével a négyszeresére emelkednének az energiaárak. 

A kormány ezért a baloldallal szemben azt az álláspontot képviseli a nemzetközi fórumokon, hogy a Moszkva elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni a gázvásárlásra, a háború árát nem a magyar embereknek kell megfizetniük.

A tavaly decemberben megnyílt lakossági napelemes pályázat Magyarország eddigi legnagyobb klímavédelmi kiírása – hangsúlyozta az államtitkár. A támogatási keretből tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére 2,9 millió forintot, fűtés-korszerűsítéssel, villamosenergia-tárolóval, ablakcserével kombinált napelemes rendszer létesítésére 11,3 millió forintot lehetett igényelni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.