időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Új autóipari beruházás kezdődik Kaposváron

Jámbor Gyula
2022.03.17. 11:34 2022.03.18. 13:43
Új autóipari beruházás kezdődik Kaposváron

Százhúsz milliárd forint értékben két beruházás kezdődik meg Kaposváron, amelyek nyomán több mint hatszáz új munkahely jön létre a városban – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután letették az autóipari üvegtermékek előállításával foglalkozó Sisecam csoport, majd a Kometa 99 Zrt. húsfeldolgozó vállalat kaposvári beruházásainak alapkövét.

A török Sisecam csoport 85 milliárd forintos fejlesztéséhez az állam 14 milliárd forint támogatást nyújt és a 2024 végéig megvalósuló projekt nyomán 330 új munkahely jön létre Kaposváron. 

A vállalat a világ egyik legnagyobb üvegárugyártója: 14 országban 43 gyárral van jelen, termékeit mintegy 150 országba exportálja. 

Beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány a járvány idején is ragaszkodott bevált gazdaságpolitikai stratégiájához, és a munkanélküliség finanszírozása helyett elindította minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját, amelynek nyomán a tavalyi lett a legsikeresebb év hazánk gazdaságtörténetében.
A miniszter emellett fontosnak nevezte, hogy Magyarország Európa legversenyképesebb, legvonzóbb beruházási környezetét biztosítja. – Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha a magyar emberek dolgoznak – mondta, ígéretet téve arra, hogy a kormány folytatni fogja az adók csökkentését és a beruházások támogatását.


Az olasz többségi tulajdonú Kometa 99 Zrt. kapacitásbővítő fejlesztésének összértéke 31 milliárd forint, amelyhez az állam 11 milliárd forintos támogatást nyújt, 

így segítve a meglévő 733 munkahely megőrzése mellett 280 új munkahely létrehozását. A külügyminiszter aláhúzta, a beruházás új dimenzióba helyezi a magyar sertéshús-feldolgozást, így a cég a jelenlegi 44 százalékos exporthányadát először 56 százalékra, majd kétharmadosra emelheti. Ennek kapcsán a magyar élelmiszeripart méltatta, és rámutatott, hogy az ágazat teljesítménye tavaly 17 százalékkal nőtt és meghaladta a 4500 milliárd forintot, majd az idei év első hónapjában is 34 százalékkal bővült.
   
Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelent egy autóipari beruházást (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.