időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Változik a vonatközlekedés az ünnep miatt

Magyar Nemzet
2022.03.11. 09:32 2022.03.11. 15:39
Változik a vonatközlekedés az ünnep miatt

Változik a vonatközlekedés rendje az előttünk álló hosszú hétvégén. A hétfői munkanap áthelyezése és az ünnep miatt a vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek – közölte a MÁV, figyelmeztetve, hogy a négynapos hosszú hétvége miatt 

jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket.

A vasúttársaság felkészült  megnövekedett utasforgalomra, ennek megfelelően a kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő intercity vonatokhoz több kocsit kapcsolnak a helyjegyek fogyásától függően. 

Jelezték: a megújult Elvira menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhelyoglaltsága a helyjegyfeladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (intercity, Railjet) vonatokat.

Az elővételes jegyvásárlás biztosítja a helyet a járatokon. Fotó: Jászai Csaba

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében

érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az ötszázalékos kedvezményt nyújtó automatákat, 

vagy tízszázalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV-applikációban – jelezte a vasúttársaság.

Továbbra is érvényesek a kedvezmények: a már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt március 11-én 10 órától 15-én éjfélig vehetik igénybe. Emellett a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőttcsoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A népszerű vonalakon is gondoskodnak a várhatóan fokozott hétvégi utasforgalom ellátásról, illetve a kirándulók, kerékpáros turisták igényeiről. 

Így például szombattól több, turisztikailag fontos vonalon kerékpárszállító kocsikat állítanak forgalomba. 

A Tisza-tó is újra elérhető lesz a Tisza-tó expresszvonattal, amely nagy befogadóképességű: idén a tavalyi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A Tisza-tó expressz 7.55-kor indul a Keleti pályaudvarról.

Szombattól hétvégenként a Dunakanyar felé is bővül a kínálat: a Nyugati pályaudvarról 8.33-kor és 9.28-kor G70-es vonatok indulnak Szobra.

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni: szombattól őszig mindennap, délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger–Szilvásvárad szakaszon.

Közölték azt is, hogy a március 26-i munkanap-áthelyezés miatt 

a vonatok 25-én a munkanapi, 26-án pedig a pénteki menetrend szerint közlekednek.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek. 

 

Borítókép: Nyugati pályaudvar (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.