Van igény a vidékfejlesztési támogatásokra

Jelentős beruházási igény van az agráriumban, a múlt évben kiírt 1100 milliárd forintnyi pályázatra 1600 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be a vállalkozások. Az agrár- élelmiszeripari fejlesztések lendülete az előttünk álló években is megmaradhat, a kormány döntésének köszönhetően 2027-ig 4265 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 12:45
null
Fotó: FEKETE ISTVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott lehetőség előtt áll a magyar agrárium, a kormány tavalyi döntésének köszönhetően a Vidékfejlesztési program részeként a 2021–27-es időszakban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet Viski József. Az Agárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint ebből a keretből a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások, a vidéki térség egyéb vállalkozói, valamint a települési önkormányzatok is különböző támogatásokhoz juthatnak. A tárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kiskunlacházán tartott szakmai fóruma előtt a helyettes államtitkár jelezte, az Európai Unió közös agrárpolitikájában csökkent a tagállamok számára elérhető forrás, hazánkban azonban a nemzeti társfinanszírozás mértékének nyolcvan százalékra emelésével jelentősen nő az agrárium és a vidéki térségek fejlesztésére fordítható keret. 

Viski József emlékeztetett arra, hogy az előző, 2014–2020-as költségvetési ciklusban 1400 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből eddig mintegy 1100 milliárd forint, vagyis a teljes keret csaknem nyolcvan százaléka jutott el a nyertes pályázókhoz. 

– Amikor már láttuk azt, hogy átmeneti évek lesznek a közös agrárpolitikában és megszületett a tagállami döntés a nemzeti társfinanszírozás emeléséről, akkor a 2021-es és 2022-es évre 1500 milliárd forint értékű forrást különített el a tárca – emelte ki a helyettes államtitkár. 

Ebből a keretből mintegy 1100 milliárd forint összegben írtak ki beruházási pályázatokat, amelyekre 1600 milliárd forint értékű igény érkezett be. E mellett a különböző terület és állatlétszám alapú támogatások formájában további 600 milliárd forintnyi támogatási kérelem érkezett a tárcához. 

A Pest megyei agrár-élelmiszeripari pályázatokkal kapcsolatban elmondta: a mezőgazdaság teljes spektrumát lefedő vállalkozások mintegy százmilliárd forintban nyertek el vidékfejlesztési támogatást, ebből eddig harmincmilliárd forintot fizetett ki az érintetteknek a Magyar Államkincstár. A vállalkozások mellett 66 település hétmilliárd forintot kapott a mezőgazdasági külterületi útjai fejlesztésére, amiből közel kétszáz kilométer út korszerűsítése, illetve építése valósulhat meg. Az államtitkár beszámolója szerint a megyében eddig 31 termelői piac épülhetett, illetve újulhatott meg, a fejlesztésekhez 2 milliárd forintnyi támogatás kapcsolódott. További 23 települési önkormányzat az ingatlanjai energetikai korszerűsítésére szerzett forrásokat, a Pest megyei Leader akciócsoportok pedig hárommilliárd sorsáról dönthettek. 

Jakab István, az Országgyűlés elnöke a fórum előtti sajtótájékoztatón jelezte: a magyar gazdák komoly versenyelőnyre tudnak szert tenni a nemzeti támogatások kifizetésének köszönhetően. – Az agrár- és élelmiszergazdaság meghatározó ágazat, az ötmillió hektár mint erőforrás, feltétlen szükséges a magyarok számára – jegyezte meg. 

Borítókép: Viski József, az agrártárca államtitkára felszólal a Kiskunlacházán tartott szakmai fórumon (Fotó: Agrárminisztérium/Fekete István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.