Egyre nagyobb az igény az e-autókra

Jelentősen nőhet a kereslet az elektromos autók iránt, a Magyarországon elérhető adókedvezmények zöld jelzést adhatnak a vállalati fejlesztéseknek.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 13:03
null
Debrecen, 2018. december 13. Elektromos autók töltõdnek egy debreceni töltõállomáson az átadás napján, 2018. december 13-án. Az Új Fõnix Terv közlekedésfejlesztési programjának keretében tíz új elektromos töltõállomás létesült Debrecenben. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén vásárlói roham várható az elektromos járművek piacán, bár az e-mobilitás gyorsabb elterjedését leginkább az alternatív töltőállomások hiánya gátolja. Ezzel együtt a Magyarországon elérhető adókedvezmények zöld jelzést adhatnak a vállalati fejlesztéseknek – derül ki a 13 országban összesen több mint kilencezer fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérésből, amelyet az EY publikált. 

A globális kutatás rámutat, hogy 

tízből négy potenciális vevő elektromos autót vásárolna ebben az évben, a többségük leginkább környezetvédelmi okokból.

A válaszadók több mint a fele kötelességének érzi, hogy így is csökkentse a saját ökológiai lábnyomát és kétharmaduk akár felárat is fizetne egy elektromos járműért.

A kutatásból az is kiderül, hogy az e-mobilitás előretörését jelentősen hátráltatja a jelenleg még kiépítetlen infrastruktúra. Emiatt sokan még a hagyományos meghajtású jármű beszerzése mellett döntenek. Érvelésük szerint nincs elég töltőállomás ahhoz, hogy valaki nyugodt szívvel elektromos alternatívára váltson, amit alátámaszt, hogy 

azok, akik már rendelkeznek villanyautóval, elsősorban a töltőpontok hiányát és az alacsony töltési sebességet említik a legnagyobb problémaként.

A kutatásban megkérdezett vásárlók többségének fontos, hogy járműve mindig kéznél legyen, és úgy vélik, a saját gépkocsi nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet számukra. A tanulmány szerint amíg a magáncélú utazás aránya várhatóan visszatér a járvány előtti szintre, addig az autóval munkába járás gyakorisága a jövőben 14 százalékkal csökken, ami a home office elterjedésével magyarázható.

– Egyértelmű az igény az elektromos mobilitásra. 

A jelenleg elérhető adókedvezményeknek köszönhetően most úgy válhatnak úttörővé a hazai cégek a fenntartható megoldások alkalmazásában, hogy közben kézzelfogható költségmegtakarítást érnek el 

– fogalmazott Vékási Tamás, az EY Adótanácsadás Üzletágának vezetője. Hozzátette, hogy a környezetbarát beruházásokhoz Magyarországon számos kedvező adózási lehetőség érhető el, ami támogatja, hogy egy vállalat töltőállomások, elektromos közlekedési eszközök használatát biztosítani tudja a munkavállalói részére.

 

Borítókép: az autótulajdonosok több töltőállomást igényelnek (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.