Egyre többen térnek át a napenergia felhasználására

Jelentősen nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége januárban, amikor az elmúlt hét év legnagyobb fogyasztását mérték.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 10:35
null
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hét év legmagasabb január havi felhasználását jelentette, hogy az év elején a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 GWh-ot tett ki, miközben a bruttó villamosenergia-termelés 3 292 GWh volt, amelynek 14,9 százalékát adta megújuló energiaforrás – jelentette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hozzátéve, hogy utóbbi mennyiség az előző év azonos hónapjához képest 39,9 százalékkal nőtt. 

A hivatal legújabb, januári adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy 

az országos primerenergia-termelés 2022. januárban 45,29 PJ volt, amely 0,44 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Ezen belül az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,05 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,35 PJ-lal, a nukleáris termelése 0,05 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 2022 januárjában 124,77 PJ volt, amely 5,73 PJ-lal magasabb az egy évvel korábban mért értékekhez képest. A részletezés szerint a felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,50 PJ-lal nőtt, míg a megújuló energiaforrásoké 0,24 PJ-lal, az egyéb nem megújuló energiahordozóké viszont 0,02 PJ-lal csökkent éves összevetésben. 

A fosszilis energiaforrásokon belül minden energiahordozó felhasználása emelkedett.

A földgáz belföldi felhasználásáról azt közölte a hivatal, hogy annak mennyisége januárban 55 582 TJ volt, ami 4,1 százalékos emelkedésnek felel meg a tavaly januári fogyasztáshoz képest. 

2022 januárjában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 GWh volt, amely az elmúlt hét év legmagasabb január havi felhasználását jelentette. A belföldi felhasználás önfogyasztás és hálózati veszteség nélkül 4 078 GWh-át tett ki.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 292 GWh volt, ez 3,4 százalékos emelkedést jelent, míg a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjánál 39,9 százalékkal volt magasabb. A fosszilis alapú termelés 3 százalékkal csökkent az előző év januárjához képest, a nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés pedig 0,3 százalékkal emelkedett.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia legnagyobb részét, 39,9 százalékát a napenergia, 32,9 százalékát a biomassza forrás, 18 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

 

Borítókép: napelemek kiépítése. Emelkedik a megújuló források felhasználása (Fotó: Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.