időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Hamar kártalanította az OBA a sberbankosokat

Horváth Éva
2022.04.08. 17:50
Hamar kártalanította az OBA a sberbankosokat

A volt Sberbank Magyarország ügyfelei esetében került sor először arra, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), teljesítve a megszigorodott törvényi előírást, tíz munkanap alatt bocsátotta egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a részükre járó kártalanítás összegét – hangsúlyozta csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az OBA április 5-ig 141,6 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Posta vagy a Takarékbank kijelölt fiókjaiban, illetve utaltak át a károsultaknak az általuk megadott bankszámlaszámra. Az érintett közel 62 ezer betétes betéteinek tőke- és kamatösszegét együttesen fejenként maximum 38,047 millió forintig kaphatta meg.

A jegybank ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mintegy 9800 ügyfél még nem jelentkezett követeléséért, ezek együttes összege 17,9 milliárd forint. Mintegy háromezer betétesnek pedig vagy pontosítania kell időközben megváltozott adatait a teljesítéshez, vagy egyéb okból, például a számla zárolása miatt, nem teljesíthető részükre a kifizetés.

A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosult mintegy ezer, döntően vállalati betétes a végelszámolás során juthat a bent ragadt pénzéhez. A hitelezők május 3-ig jelenthetik be a biztosított betétösszeget meghaladó követeléseiket. 

A végelszámoló 2022. május 18-ig jegyzéket készít a követelésekről és június 17-ig mindenkit értesít a követelésük minősítéséről.

Borítókép: A Sberbank egyik bezárt fõvárosi fiókja Budapesten (Fotó: MTI/MTVA/Róka László) 
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.