Hamar kártalanította az OBA a sberbankosokat

A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosult betétesek a végelszámolás során juthatnak a bent ragadt pénzükhöz

Horváth Éva
2022. 04. 08. 17:50
null
Budapest, 2022. március 8. A Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) - magyarországi kereskedelmi bank, melynek szolgáltatásai lakossági ügyfelek, társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók számára egyaránt kínálta - egyik bezárt fõvárosi fiókja a VIII. kerület, Rákóczi út 7. szám alatt. A Sberbank csoport Oroszország legnagyobb bankja. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt Sberbank Magyarország ügyfelei esetében került sor először arra, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), teljesítve a megszigorodott törvényi előírást, tíz munkanap alatt bocsátotta egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a részükre járó kártalanítás összegét – hangsúlyozta csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az OBA április 5-ig 141,6 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Posta vagy a Takarékbank kijelölt fiókjaiban, illetve utaltak át a károsultaknak az általuk megadott bankszámlaszámra. Az érintett közel 62 ezer betétes betéteinek tőke- és kamatösszegét együttesen fejenként maximum 38,047 millió forintig kaphatta meg.

A jegybank ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mintegy 9800 ügyfél még nem jelentkezett követeléséért, ezek együttes összege 17,9 milliárd forint. Mintegy háromezer betétesnek pedig vagy pontosítania kell időközben megváltozott adatait a teljesítéshez, vagy egyéb okból, például a számla zárolása miatt, nem teljesíthető részükre a kifizetés.

A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosult mintegy ezer, döntően vállalati betétes a végelszámolás során juthat a bent ragadt pénzéhez. A hitelezők május 3-ig jelenthetik be a biztosított betétösszeget meghaladó követeléseiket. 

A végelszámoló 2022. május 18-ig jegyzéket készít a követelésekről és június 17-ig mindenkit értesít a követelésük minősítéséről.

Borítókép: A Sberbank egyik bezárt fõvárosi fiókja Budapesten (Fotó: MTI/MTVA/Róka László) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.