Két év kihagyás után újra megnyílt a Construma

Megnyílt a Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás Budapesten. Gyutai Csaba kormánybiztos a megnyitón azt mondta, továbbra is indokolta cement, a homok és a kavics árának befagyasztása.

Pintér
2022. 04. 06. 16:56
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év Covid miatti kihagyás után megnyílt a 40. Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás a fővárosi Hungexpo vásárközpontban. A rendezvényen több mint négyszáz magyarországi és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgálatatásait április 6. és 10. között.

Gyutai Csaba, az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos a rendezvény megnyitóján arról beszélt: jó állapotban van a magyar építésgazdaság, az ágazatot a 2020-as visszaesés után 2021-ben gyors visszapattanás jellemezte. A távirati iroda tudósítása szerint azt mondta, tavaly a kivitelezői szektor kibocsátása 5388 milliárd forint volt, ami a magyar GDP hat százaléka, az alapanyag- és késztermékgyártó szektor kibocsátásával együtt

az építésgazdaság – az autóiparhoz hasonlóan – már majdnem 11 százalékot képvisel a magyar gazdaságban.

A távirati iroda tudósítása szerint Gyutai Csaba azt mondta, az eredmények azt mutatják, hogy a magyar építőipar továbbra is a magyar gazdaság húzóágazata lesz.

Fotó: Teknős Miklós

A kormánybiztos felidézte: a pandémia és az annak következtében megjelent alapanyaghiány miatt tavaly a kormány néhány terméknél exportregisztrációt vezetett be, a cement, a kavics és a homok árát pedig befagyasztották. Utóbbiakról megjegyezte, hogy ezen intézkedés fenntartása továbbra is indokolt.

Az idén a háború következtében bizonyos alapanyagoknál – különösen a fém- és az acéltermékeknél – fel kell készülni a hiányra. Gyutai Csaba szerint a problémára reagálva születnek majd kormányzati intézkedések, de a szektornak önmagának is meg kell találnia a szükséges forrásokat Európán belül és kívül is az ágazat további működése érdekében.

A magyar építésgazdaság import kitettsége 55-60 százalék, ezért a helyzet megváltoztatása érdekében Gyutai Csaba szerint beruházásokra van szükség az alapanyagiparban.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében azt mondta, új időszámítás kezdődik a Hungexpo és így a Construma életében is. A vásárközpont 55 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően újjászületett. Szerinte a rendezvény a régió legnagyobb építőipari seregszemléje volt és maradt a járvány és a háború dacára is, amely a szakmai bemutató mellett a lakásukat, házukat felújító tízezrek ötletforrása is.

Borítókép: Megnyílt az idei kiállítás (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.