Napokon belül támogatást kapnak a baromfitartók

A kacsa- és libatartók többlettámogatásban részesülnek az uniós krízisalapból.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 14:45
null
Kelebia, 2012. augusztus 23. Törzsállományhoz tartozó kacsák a Kelebiai Baromfikeltető Kft. telephelyén 2012. augusztus 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdődik a 2021–2022. évi baromfi-állatjóléti támogatás harmadik negyedévének kifizetése, amelynek során ebben a hónapban közel hárommilliárd forintot utal ki a Magyar Államkincstár mintegy 1245 baromfitartónak – közölte pénteken az Agrárminisztérium.

A tárca februárban kezdeményezte a Baromfi Terméktanácsnál (BTT) az állatjóléti támogatási konstrukció felülvizsgálatát az állatfajok szerinti negyedéves keretek közötti forrásmegosztással kapcsolatban, de egyelőre még nem sikerült mindenki számára elfogadható módon megállapodni, így az állatfajonkénti keretösszeget egyelőre nem módosították. 

A magas állatlétszámhoz képest alacsonyabb víziszárnyas keretösszegre tekintettel a kacsa- és libatartók további ötszázmillió forint kiegészítő támogatásban fognak részesülni a rendkívüli uniós válságkezelési csomag kereteiből.

A tagállamok kérésére az Európai Unió 2022 márciusában a mezőgazdasági krízisalap és az uniós agrárköltségvetés terhére félmilliárd eurós rendkívüli válságkezelési csomag bevezetéséről döntött, amelyből Magyarország közel 6,4 milliárd forintban részesül. Ezt az összeget a minisztérium elsődlegesen a nehéz helyzetben lévő állattartók megsegítésére kívánja fordítani, kiemelt figyelemmel a baromfiágazatra.

A támogatás részletszabályai jelenleg kidolgozás alatt állnak, az előzetes döntés alapján azonban már elmondható, hogy a baromfiágazat mindenképpen kedvezményezettje lesz a krízistámogatásnak, és ezen belül félmilliárd forintos többletkerettel számolhatnak majd a kacsa- és libatartók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.