Óriási változás előtt az albérletek ára

Megdobták a kiadó lakások iránti fővárosi keresletet az Ukrajnából érkező menekültek.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán menekültválság nyomán kialakult extra kereslet befolyásolta leginkább az elmúlt hetek albérletpiacát Budapesten – állapítja meg legfrissebb elemzésében a Rentingo.com. 

A kínálati árak minimálisan a januári szintre korrigáltak, a fővárosi bérbeadók átlagosan 158 ezer forintot kértek márciusban egy kiadó lakásért. Az átlagos keresleti bérleti díj viszont 155 ezer forintra ugrott, amire még soha nem volt példa Budapesten. Ez a következő hónapokban jelentős emelkedést okozhat az albérletárakban.

Ez 5,4 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest, amire az elmúlt években egyáltalán nem volt példa. Ehhez hasonlóan soha nem láttunk még olyat, hogy a kínálat és a kereslet közötti olló ilyen szorosra zárult volna össze. 

A látványos növekedés egyértelműen összefügg az ukrán menekültválsággal: a hazánkba érkező és átmenetileg itt menedéket keresők többletkeresletet generálnak a fővárosi bérlakáspiacon. 

A hirtelen megugró igényt egyrészt az albérletpiacon közvetlenül megjelenő ukrajnai lakáskeresők, másrészt azok az ukrán érdekeltséggel rendelkező vállalkozások gerjesztették, akik egyszerre akár több száz kimenekített munkavállalójuk lakhatását igyekeznek megoldani. 

Márciusban ezért a még üresen álló lakások gyorsan gazdára találtak, vagy meg sem jelentek a piacon, miután a bérbeadók segélyszervezeteken keresztül is kínálják azokat. A kevés piacra kerülő lakásért ugyanakkor verseny indult, ami a bérlőket arra ösztönözi, hogy egymásra ígérve még mélyebbre nyúljanak a pénztárcájukba, így hajtva felfelé a keresleti albérletárakat.

A gyors keresletbővüléshez még nem alkalmazkodtak a bérbeadók, hiszen nem emeltek árat, sőt az elmúlt fél évben folyamatos bérleti díjnövekedés után visszakorrigáltak a januári szintre. Így márciusban átlagosan havi 158 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért Budapesten, ami 2,3 százalékos mérséklődésnek felel meg az előző hónaphoz képest. 

A Rentingo.com elemzése alapján ez csak átmeneti csend: a lakásukat kiadók igazodnak majd a kereslet erősödéséhez, így a következő hónapokban újra jelentősen növekvő kínálati bérleti díjakkal kell kalkulálnia annak, aki albérletet keres Budapesten.

Borítókép: Átlagos bérleti díjak a fővárosi albérletpiacon (Grafika: Rentigo.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.