Rekordmagas lehet idén a globális államadósság

A fejlett országok körében Németország államadóssága nőtt az elmúlt esztendőben a leggyorsabban, 15 százalékkal.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 18:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 9,5 százalékos emelkedéssel rekordszintre, 71,6 ezermilliárd dollárra nőhet a világ összes országának államadóssága, de különösen igaz ez a megállapítás az Egyesült Államok, Japán és Kína viszonylatában – áll a Janus Henderson brit alapkezelő társaság jelentésében, amelyből a távirati iroda adott rövid öszefoglalót. 

Az alapkezelő számításai szerint tavaly a globális államadósság 7,8 százalékkal, 65,4 ezermilliárd dollárra bővült, és a hitelfelvétel növekedése a tanulmány által vizsgált összes országban megfigyelhető volt.

A jelentés külön kiemelte Kínát, amelynek az államadóssága 2021-ben ötödével, 650 milliárd dollárral emelkedett. A fejlett országok körében Németország államadóssága nőtt az elmúlt esztendőben a leggyorsabban, 15 százalékkal. Az adósságszolgálat teljes költsége 1,01 ezermilliárd dollár volt tavaly, amely idén 1,16 ezermilliárd dollárra emelkedik. A GDP-arányos globális államadósság ugyanakkor 80,7 százalékra csökkent tavaly a 2020-as 87,5 százalékról.

Oroszország esetében pedig más jellegű, eddig példátlan helyzetet hozott az idei év: a nemzetközi szankciók miatt Moszkva szerdán már dollár helyett rubelben teljesítette egy 649,2 millió dolláros kötvény törlesztési kötelezettségét. 

Oroszország azonban mindig megbízhatóan fizet: az 1917-es bolsevik forradalom óta egyszer sem vált nemteljesítővé küladósságai terén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.