Szemmel tartaná Brüsszel a gabonakereskedelmet

Bejelentési kötelezettséget írna elő a kivitelre és nyomon követné a gabonakereskedelmet, valamint a tagállamok készleteit az Európai Unió. A kiszivárgott tervek szerint a magyar modellhez hasonló rendszeren gondolkozik Brüsszel, ugyanakkor hazánktól eltérően nem várható, hogy a válság fokozódásával akár be is avatkozzon a piaci folyamatokba. Magyarországon be kell jelenteni a legfontosabb gabonafélék és olajos magvak kivitelét. Ha az élelmiszerhiány kockázata felmerülne, az állam élhetne elővásárlási jogával, ezzel itthon tartva a terményt. Ilyen lépésre március eleje óta egyszer sem került sor, a bejelentési kötelezettség nem okozott zavart a gabonakereskedelemben.

Nagy Kristóf
2022. 04. 21. 20:30
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban Magyarországon bevezetett gabonakiviteli bejelentési kötelezettséghez hasonló intézkedés fontolgat Brüsszel. A bejelentési kötelezettséggel járó, az egész Európai Unió gabonakereskedelmét láthatóvá tévő információs rendszer az Európai Bizottság szerint hozzájárulna a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához – írta uniós forrásokra hivatkozva a Növekedés.hu.

Az EU-s információs rendszernek köszönhetően nyomon követhető lenne a gabonakereskedelem az uniós belső piacokon, míg a tagállamok gabonakészleteiről részletes információkat tartalmazna. Ehhez ugyanakkor a piaci szereplőknek bejelentési kötelezettségük lenne az államnak, és a portál által megismert tervek szerint a tagországok szolgáltatnának adatokat az újonnan felálló uniós rendszerbe.

A magyar kormány március elején vezette be a gabonakivitelre vonatkozó szigorítást. Ez önmagában nem jelent kiviteli korlátozást, a vállalkozásoknak mindössze be kell jelenteniük a terményük külföldi értékesítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). 

Hazánkban ugyanakkor az egyelőre május 15-ig hatályos kormányrendelet szerint az állam a bejelentett tételekre elővásárlási joggal élhet, amennyiben az export kockázatossá tenné az ország önellátását. 

A bejelentési kötelezettség a búzát, a rozst, az árpát, a zabot, a kukoricát, a szójababot és a napraforgót érinti.

A Növekedés.hu információi szerint a magyar szabályozást az állam elővásárlási joga miatt komoly támadások érik, mivel Brüsszel szerint ez a lehetőség olyan erőteljes piaci beavatkozást jelent, amely sértheti az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós jogot. A portál ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 

eddig nem került sor exportkorlátozásra, a nemzetközi gabonakereskedelem továbbra is zavartalan. 

A kormány szerint az intézkedés összhangban van az unió működéséről szóló szerződéssel, amely lehetővé tesz jelentős exportkorlátozást akkor, ha veszélybe kerülhet a közrend, a közbiztonság vagy az emberek egészsége. Ez pedig a jelenlegi helyzetben megvalósulna, ha a nemzetközi pánikfelvásárlások miatt eltűnne a hazai gabona. Ebben az estben élelmiszerhiány lépne fel. 

A gabonapiaci szereplők korábbi aggodalma sem valósult meg, mivel a kiszállítások nem lassultak le, mint ahogy a felvásárlási árak sem estek vissza a bejelentési kötelezettség hatására. 

A búza és a kukorica felvásárlási ára április elején már hatvan százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A korábban már az építőiparban is bevezetett magyar modell tehát példával szolgálhat az Európai Bizottságnak, hogy a jövőben szemmel tudja tartani a gabonapiaci mozgásokat. Jelenleg nincsenek ilyen uniós szinten elérhető információk. Arra viszont csekély az esély, hogy az EU elővásárlási joggal avatkozzon be a piaci folyamatokba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.