Történelmi magasságokban a német infláció

Az élelmiszerárak emelkedése a februári 5,3 százalékról 6,2 százalékra gyorsult, a szolgáltatások ára a februárival volt megegyező.

Magyar Nemzet
2022. 04. 12. 10:01
null
20220117 Budapest Rezsi illusztráció fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban az éves bázisú németországi infláció 7,3 százalék volt, amely 1981 ősze óta a legmagasabb – hívta fel a figyelmet kedden a távirati iroda a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján. Emlékeztetnek: februárban 5,1 százalékos inflációt mértek a németeknél.

A részletes adatok szerint 

az árucikkek ára éves bázison márciusban 12,3 százalékkal emelkedett a februári 7,9 százalék után. Ezen belül az energiaárak 39,5 százalékkal nőttek a februári 22,5 százalékos éves áremelkedés után.

Az élelmiszerárak drágulása a februári 5,3 százalékról 6,2 százalékra gyorsult a harmadik hónapban, míg a szolgáltatások ára a februárival megegyező mértékben, 2,8 százalékkal nőtt.

Energiaárak nélkül számítva Németországban a márciusi infláció 3,6 százalékot tett ki, az energia- és élelmiszerárak nélkül pedig 3,4 százalék volt pénzromlás mértéke.
Februárhoz mérten március során 

a fogyasztói árak 2,5 százalékkal emelkedtek, miután februárban 0,9 százalékos volt a havi drágulás. Az energiaárak 16,4 százalékkal nőttek a második hónap adataihoz képest.

Ugyancsak nőtt az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP), amely éves bázison 7,6 százalékra ugrott márciusra a februári 5,5 százalék után. Havi összevetésben a HICP 2,5 százalékra emelkedett a februári 0,9 százalékról.
 

 

Borítókép: gyorsult az energiaárak emelkedése márciusban (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.