időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A járvány alatt felértékelődtek az erkélyes lakások

Magyar Nemzet
2022.05.18. 11:45 2022.05.18. 12:23
A járvány alatt felértékelődtek az erkélyes lakások

Megugrott a kereslet a kertes házak mellett az erkélyes lakások iránt is a koronavírus magyarországi megjelenése óta eltelt két évben – állapította meg az Ingatlan.com 130 ezer hirdetésen alapuló, legújabb elemzésében, hozzátéve, hogy ez a tendencia a négyzetméterárakban is megmutatkozik. 

Az árkülönbség elsősorban Budapesten mutat fordulatot: 

a Covid előtt még az erkéllyel nem rendelkező lakások voltak a drágábbak, de 2022-re az erkélyesek lettek az értékesebbek. 

Eszerint a fővárosban eladásra kínált erkélyes lakások átlagos négyzetméterára 901 ezer forint volt idén május közepén, míg az erkély nélkülieknél ugyanez 879 ezer forintot ért el, ami azt jelenti, hogy az árkülönbség 2,5 százalék. Ugyanakkor előbbiek 15,3 százalékkal drágultak egy év alatt, utóbbiaknál 12 százalékos áremelkedés ment végbe.

A megyei jogú városok piacán más a helyzet: az erkélyes ingatlanok némiképp olcsóbbak, mivel az átlagos négyzetméteráruk a hirdetésekben 527 ezer forintot tett ki, míg a más típusú lakásoknál 535 ezret kértek az eladók – ennek az az oka, hogy 

vidéken a kertes házak nagyobb arányban jelentenek alternatívát a zöldebb környezetre vágyók számára.

– 2020-ban az előző évhez képest 7 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az erkéllyel rendelkező lakásokra, 2021-ben pedig 5 százalékos volt ez a fölény – jelezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a pandémia előtti időszakban még mellékes szempont volt az erkély, egyfajta extraként tekintettek rá a vevők, amit viszont ma már a lakás többi paraméterétől függetlenül is kifejezetten többen keresnek.

Mint mondta, tekintélyes különbségek vannak az országon belül: például a veszprémi és debreceni erkélyes lakásoknál 745 ezer, illetve 662 ezer, míg a szegedi társaiknál 583 ezer forint a négyzetméterár. Eközben Szekszárdon 400 ezer forint alatti összeg a kiindulási ár négyzetméterenként, míg Salgótarjánban 232 ezer. 

 

Borítókép: a vírus miatt fontos lett a szabad levegő közvetlen elérése a lakásokból (Fotó: Balaton József)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.