A járvány alatt felértékelődtek az erkélyes lakások

Vidéken a kertes házak még mindig nagyobb arányban jelentenek alternatívát a zöldebb környezetre vágyó ingatlanvásárlók számára.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 11:45
null
Budapest, 2021. október 5. Egy felújított 10 emeletes panelház színes homlokzati festéssel a fõváros 3. kerületében a Lajos utca 142. szám alatt. Az utca számos barokk, copf, klasszicista és romantikus stílusú, részben mûemléki jellegû, részben mûemléki védelem alatt álló épülete között üde színfolt a hangulatos színezés. A 30-40 éves panel-épületek nem a mai energiafelhasználási, gazdaságossági szempontok szerint épültek, ezért idõszerû a felújításuk. Magyarországon mintegy 8 ezer panelépület, illetve 800 ezer panellakás van. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megugrott a kereslet a kertes házak mellett az erkélyes lakások iránt is a koronavírus magyarországi megjelenése óta eltelt két évben – állapította meg az Ingatlan.com 130 ezer hirdetésen alapuló, legújabb elemzésében, hozzátéve, hogy ez a tendencia a négyzetméterárakban is megmutatkozik. 

Az árkülönbség elsősorban Budapesten mutat fordulatot: 

a Covid előtt még az erkéllyel nem rendelkező lakások voltak a drágábbak, de 2022-re az erkélyesek lettek az értékesebbek. 

Eszerint a fővárosban eladásra kínált erkélyes lakások átlagos négyzetméterára 901 ezer forint volt idén május közepén, míg az erkély nélkülieknél ugyanez 879 ezer forintot ért el, ami azt jelenti, hogy az árkülönbség 2,5 százalék. Ugyanakkor előbbiek 15,3 százalékkal drágultak egy év alatt, utóbbiaknál 12 százalékos áremelkedés ment végbe.

A megyei jogú városok piacán más a helyzet: az erkélyes ingatlanok némiképp olcsóbbak, mivel az átlagos négyzetméteráruk a hirdetésekben 527 ezer forintot tett ki, míg a más típusú lakásoknál 535 ezret kértek az eladók – ennek az az oka, hogy 

vidéken a kertes házak nagyobb arányban jelentenek alternatívát a zöldebb környezetre vágyók számára.

– 2020-ban az előző évhez képest 7 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az erkéllyel rendelkező lakásokra, 2021-ben pedig 5 százalékos volt ez a fölény – jelezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a pandémia előtti időszakban még mellékes szempont volt az erkély, egyfajta extraként tekintettek rá a vevők, amit viszont ma már a lakás többi paraméterétől függetlenül is kifejezetten többen keresnek.

Mint mondta, tekintélyes különbségek vannak az országon belül: például a veszprémi és debreceni erkélyes lakásoknál 745 ezer, illetve 662 ezer, míg a szegedi társaiknál 583 ezer forint a négyzetméterár. Eközben Szekszárdon 400 ezer forint alatti összeg a kiindulási ár négyzetméterenként, míg Salgótarjánban 232 ezer. 

 

Borítókép: a vírus miatt fontos lett a szabad levegő közvetlen elérése a lakásokból (Fotó: Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.