A Tungsram több száz dolgozója már talált új munkalehetőséget

Várhatóan a nyár közepén kezdődik a csoportos létszámleépítés a Tungsram öt magyarországi gyártóegységében, ugyanakkor több száz érintett munkavállaló újbóli elhelyezkedése már most, az elbocsátások előtt megoldódott. A kormány és az érintett települések is segítik a Tungsram-dolgozók újbóli elhelyezkedését. A vállalat megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig ezerhatszáz munkavállalót küld el.

Nagy Kristóf
2022. 05. 04. 19:30
null
Forrás: hvg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fenyegeti tartós munkanélküliség és hosszas álláskeresési procedúra azt az ezerhatszáz dolgozót, akiket a Tungsram az év végéig elbocsát. A világítástechnikai vállalat a csoportos létszámleépítést a gyártás átszervezésével indokolta. A lépés elkerülhetetlen a további működés érdekében. A gazdasági nehézségeket az elszabaduló világpiaci árak, a járvány káros következményei és az orosz–ukrán háború hatásai okozták. 

Öt településen érinti elsősorban a gyártásban dolgozókat az elbocsátás, amely várhatóan a nyár közepén kezdődik, és több lépcsőben az év végéig tart. Az első ütemben – a tervek szerint leghamarabb két hónap múlva – a kisvárdai és a hajdúböszörményi telephelyeken kezdődnek meg az elbocsátások. A Tungsram emellett Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Budapesten is üzemeltet gyártóegységeket. 

A legtöbben azonnal találnak új munkahelyet 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közlése szerint az érintett megyei kormányhivatalokkal, a kamarákkal, a térségi munkaerőigényt jelző gazdasági szereplőkkel, valamint a munkaerő-közvetítőkkel és -kölcsönzőkkel együttműködve segít a kormány a Tungsram munkavállalóinak, hogy mielőbb újból munkába állhassanak. A tárca kiemelte: 

a kamarák közvetítésével vagy közvetlen céges megkeresések alapján már most több száz Tungsram-dolgozó továbbfoglalkoztatása iránti igényről tudnak a kormányhivatalok.

A kormányhivatalok célzott szolgáltatásaikkal a szociális-jogi következmények kezelésében, az álláskeresésben és mielőbbi munkába állásban segítik a munkavállalókat. Alapvető törekvés, hogy a dolgozók lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak új foglalkoztatójuknál. Felvételükhöz többféle állami támogatást igényelhetnek leendő munkaadóik.

 

A tárca szerint a gyakorlott szakemberek gyors elhelyezkedését jelentősen megkönnyítheti az élénk munkaerőpiaci kereslet. A cég vidéki telephelyeinek otthont adó városokban a csoportos leépítésben érintett létszámnál több üres álláshelyet tartanak nyilván.

Állami és önkormányzati segítséget is kapnak a dolgozók

Korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA) bevett gyakorlata van az ilyen esetekre. Az ügynökség a korábbi gyakorlatnak megfelelően mindent megtesz azért, hogy mielőbb befektetőket vigyen a Tungsram létszámcsökkentése miatt érintett településekre, felhasználva a meglévő infrastruktúrát és a szabaddá váló munkaerőt. A külügyi tárca felidézte, 

Magyarország évről évre eredményesen vesz részt a befektetésekért folyó nemzetközi versenyben. A beruházási rekordok a stabil politikai környezetnek, az alacsony adóknak és a magyar munkavállalók szorgalmának és tehetségének köszönhetők.

Nagykanizsán év végéig kilencszáz dolgozót küld el a Tungsram. A település önkormányzata információs napokkal, állásbörzékkel, valamint az egyéb munkalehetőségek feltérképezésével kíván segíteni az érintetteknek. Balogh László, Nagykanizsa kormánypárti polgármestere a jelentős létszámcsökkentéssel kapcsolatban korábban egyeztetett Jörn Bauerrel, a Tungsram elnök-vezérigazgatójával, aki elmondta, a hétszáz állandó és kétszáz kölcsönzött nagykanizsai munkavállaló leépítése egy lépésben valósul meg, legkésőbb novemberre. 

Budapesten a Tungsram négyszáz munkavállalót küld el újpesti telephelyéről. Déri Tibor, a kerület momentumos polgármestere kedden azt közölte, egyeztetett a cégvezetés mellett a fővárosi önkormányzattal és a szakszervezetekkel is. Állásbörzékkel, információs napokkal és átképzéssel segítik a munkavállalókat a gyors elhelyezkedés érdekében.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt emelte ki, hogy a főváros egyrészt munkaerőpiaci tanácsadással tudja segíteni az elbocsátottakat, másrészt arra emlékeztetett, hogy a fővárosi tulajdonú cégeknél is rengeteg pozíció vár betöltésre. Egyebek mellett a BKV-nál, a Budapesti Közműveknél, a gyógyfürdőkben és a vízműnél is rengeteg az üres álláshely, összességében a budapesti önkormányzati cégeknél mintegy ezer pozícióba várnak munkavállalókat.

Megroppantották a válságok a Tungsramot

Jörn Bauer elnök-vezérigazgató áprilisban jelentette be, hogy a Tungsram megszünteti hagyományos világítástechnikai termékeinek gyártását, és megválik ezerhatszáz dolgozójától. A gyár a múlt hónapban átmenetileg leállt a gyártással, a munkavállalókat ez idő alatt szabadságra küldték.

A Tungsram leépítésben érintett dolgozói válogathatnak az üres álláshelyek között, így gyorsan találhatnak új munkahelyet. Fotó: Vg.hu

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: 

  • az energiatakarékos világítás-korszerűsítésre,
  • az alkatrész- és komponensgyártásra
  • és korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba.

A vállalat menedzsmentje a döntésről egyből tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. A Tungsram vezetője szerint a 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon.

A Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség, ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe. A koronavírus-világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány jelentős nehézségeket okozott a Tungsramnak. 

A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységének felépítésébe. A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.

Nemrég tért vissza a piacra a történelmi lámpagyár. A Tungsram Operations Kft. 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa-ágazatának felvásárlásával. A vállalat Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, termékeinek 93 százalékát exportálja, száz nemzetközi piacon tevékenykedik értékesítési hálózata révén. A csaknem négyezer alkalmazottat foglalkoztató cég öt magyarországi gyárral működik, és ezerhatszáz beszállítóval, partnerrel van kapcsolatban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hvg.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.