Sok menekült rögtön munkába állhat

Belépőt jelent a magyarnyelv-tudás a hazai munkaerőpiacra, de az angol nyelv ismerete is elősegíti az orosz–ukrán háború elől menekülők elhelyezkedését. Tavaly több int 75 ezer álláshely maradt betöltetlen Magyarországon. A munkaerőhiánynak és az állami segítségnyújtásnak köszönhetően rövid idő alatt munkához juthatnak az Ukrajnából érkezők.

Nagy Kristóf
2022. 03. 16. 18:40
null
Tatabánya, 2014. március 13. Egy dolgozó autószélvédőt visz a japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnokában, a tatabányai ipari parkban 2014. március 13-án. A 3,5 milliárd forintos beruházás az év végéig 140 új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden esélyük megvan az orosz–ukrán háború elől menekülőknek arra, hogy viszonylag gyorsan álláshoz jussanak Magyarországon. Számos ágazatban újra megjelent a munkaerő­hiány a világjárvány miatt elrendelt korlátozások feloldását követően, a gazdaság gyors újraindulásának hatására. A munkaerőhiány a járvány alatt sem tűnt el, de jóval kevesebb lehetőség közül válogathattak a munkavállalók.

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy 

azok az ukrán vagy ukrán–magyar kettős állampolgárok, akik a harcok következtében elmenekültek Ukrajnából, és hosszabb távon is Magyarországon maradnának, hamar találnak munkát. A legkönnyebben azok találhatnak gyorsan állást, akik tudnak magyarul, de jók az esélyei azoknak is, akik magyarul ugyan nem beszélnek, de angolul igen. 

A szakértő azt javasolja, hogy azok az ideérkezők, akik csak ukránul tudnak, csoportosan keressenek munkát, és elsősorban olyan álláshelyet pályázzanak meg, ahol a foglalkoztató vállal ukrán tolmácsolást, illetve segíti a nyelvtanulást.

A kormány napokban megjelent rendelete szerint a menekültek munkához jutását az állam is támogatja. Azok a foglalkoztatók, akik az Ukrajnából február 24-e után érkezőket foglalkoztatják, hatvanezer forint támogatásban részesülnek havonta, legfeljebb egy éven keresztül. További 12 ezer forint jár minden gyermek után, ha a foglalkoztatott gyermeket nevel. A támogatás feltétele, hogy a munkáltató gondoskodjon a munkába járás körülményeinek megszervezéséről, a foglalkoztatott és gyermeke elszállásolásáról.

Közel nyolcvanezer álláshely maradt betöltetlen 2021 utolsó negyedévében, éves átlagban tavaly 75 ezer pozícióra nem tudtak felvenni alkalmazottat a foglalkoztatók – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ebből a 

  • költségvetési szférában 22 900,
  • míg a versenyszférában 54 ezer pozíció maradt betöltetlen.

A nemzetgazdaság egészét nézve az összes munkahely 2,4 százalékára nem sikerült alkalmazottat felvenniük a foglalkoztatóknak. Ez az arány pedig már meghaladja a járvány előtti, 2019-es év azonos időszakát, amikor az álláshelyek 2,3 százaléka volt betöltetlen. Tavaly év végén a költségvetési intézményekben a megüresedett álláshelyek aránya 3,6 százalék volt, a versenyszférában 2,3 százalék.

A mintegy nyolcvanezer betöltésre váró pozíció mindössze negyedéhez elvárás a felsőfokú végzettség, ugyanekkora az aránya azoknak a munkaköröknek, ahova nem szükséges végzettség. A koronavírus-válság előtti évekhez hasonlóan a gépkezelői és összeszerelő munkakörökben. az iparban, az építőiparban és a kereskedelemben a legnagyobb az új munkaerő iránti igény.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.