időjárás 13°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Csehország lett az első áldozat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.07. 09:47 2022.05.07. 14:43
Csehország lett az első áldozat

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Csehország AA mínusz – magasan elsőrendű – államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban az ukrajnai háború okozta, várhatóan jelentős negatív növekedési sokkhatással indokolva a lépést – ismertette az MTI.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi előrejelzésében szereplő 4,3 százalékról 1,5 százalékra módosította a cseh hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló prognózisát.
 A cég szerint a negatív korrekció elsődleges oka az ukrajnai háború okozta nagy külső sokkhatás, amely a fogyasztói és az üzleti bizalmat egyaránt sújtja, emellett felhajtja az inflációt és emiatt a monetáris politika szigorítását teszi szükségessé.

E tényezők mindegyike lefelé ható kockázattal terheli a gazdasági növekedést, amelyre a nyomottá váló külső kereslet is visszahúzó erővel hat. A cseh autóipart – amely a hazai össztermék kilenc százalékát, az export 24 százalékát adja – mindeközben külön is sújtják a beszállítói oldalon tapasztalható, folytatódó fennakadások, a magas infláció pedig a háztartások fogyasztását gyengíti – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő közölte: 

az idei év egészére átlagosan 11,5 százalékos inflációt vár a cseh gazdaságban.
A Fitch szerint ha a Csehországba irányuló orosz energiahordozó-szállítások hirtelen leállnának, az szinte bizonyosan az energiaellátás adagolását tenné szükségessé, és még lassabb, akár negatív gazdasági növekedést okozhatna.

A cég hangsúlyozza, hogy áprilisban a cseh gáztározók kapacitásaik mindössze 28 százalékáig voltak feltöltve, és ez a cseh gazdaság éves igényének mindössze 11 százaléka.

Az elsőrendű AA mínusz államadós-besorolást alátámasztó tényezők között van ugyanakkor a stabil, zömmel külföldi tulajdonú, jó tőkeellátottságú bankrendszer, amelynek erőteljes eszközminőségét jellemzi, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek rátája a teljes banki hitelportfólión belül mindössze 2,4 százalék volt 2021 végén – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a cseh bankrendszer oroszországi, ukrajnai és fehéroroszországi kitettsége minimális, a teljes eszközállomány nem egészen két százaléka.

Borítókép: A Fitch Ratings épülete New Yorkban (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Cem Ozdel)