Életeket és milliárdokat is spórolhatnánk (X)

Vajon mennyire játszanak fontos szerepet az egészségügyi adatok?

Forrás: Szponzorált tartalom2022. 05. 18. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság legfrissebb számítása szerint az európai lakosság egészségügyi adatihoz való könnyebb hozzáférés egy évtized alatt tizenegymilliárd euró, azaz több mint négyezermilliárd forint gazdasági nyereséget eredményezhet. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér megteremtették az alapot az ellátásfókuszú egészségügyről a szolgáltatásközpontú megközelítésre való átálláshoz, a gyógyítási folyamatok digitalizálásához – véli Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ vezetője. A meglévő megoldások használatának fejlesztése, valamint az új módszerek is hozzájárulnak majd az egészségügy minőségének, hatékonyságának javításához.

Az ellátás értékalapon történő megközelítése a betegek gyógyulása és életminőségük javulása szempontjából az eredmények javítására összpontosít, de optimalizálja az egészségügyi erőforrások felhasználását, és így a társadalomra rótt költségeket – állítja Lars Dahl Allerup, egészségügyi think-tank, a Rethink Value társalapító-vezérigazgatója. A szakértő a május végén megrendezésre kerülő Digital Health Essential egészségügyi üzleti konferenciára a Roche meghívására érkezik hazánkba, hogy gyakorlati példákon keresztül is bemutassa majd az értékalapú működés alapvető tényezőit és társadalomra gyakorolt lehetséges előnyeit. 

A digitalizáció az elkerülhetetlen számos területen, de ehhez új gondolkodásmódra és új eszközökre van többek területen is – véli Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. Az értékesítés és logisztika folyamataiban komoly előnyt jelenthetnek a digitális megoldások bevezetése, amelyre már nálunk is akad már példa, de minden érintett számára egyértelmű, hogy van hová fejlődni.

A Transzlációs Medicina Kutatóközpont legtöbb tevékenysége szinte kizárólag a virtuális térben zajlik, ahol folyamatalapú és digitalizált kutatási protokollok menedzselik a betegutakat és a szereplők közötti kutatási feladatmegosztást, kommunikációt. A TMKK így kormányzati döntéselőkészítő és -támogató elemzések készítésére is képes – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. 

A betegedukációs kampányok szintén izgalmas terület. Ezek célja, hogy teljes képet adjanak a betegségről, a kezelési módokról, javaslatokat adjanak a betegeknek, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat. A Biogen által támogatott előadás keretében Dr. Nagypál Tamás, a Szent Rafael Kórház és Sebestyén Viktor, a Dialóg Kommunikáció képviseletében éppen azt vizsgálják, hogyan lehet átültetni a tartalomfogyasztási trendeket az edukációs platformokra.

A fentiek mellett az innovatív digitális megoldásokról, az egészségügyi szakemberhiány enyhítésének lehetőségeiről is szó esik majd a május végén megrendezésre kerülő Digital Health Essential konferencián, valamint novemberben, a 3. Digital Health Summit-on, Magyarország vezető digitális egészségügyi rendezvényeken. 

 

További információ: 

Digital Health Essential

BMC Koncertterem

2022. május 30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.