Megalakult a Nemzeti Közlekedési Központ

Rugalmas, egységesen magas színvonalú, az autózással szemben időben és árban is versenyképes szolgáltatási palettát hoznak létre országosan.

Magyar Nemzet
2022. 05. 27. 14:07
null
Dugó Illusztráció Iskola kezdés 20210901 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakult a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK), amelynek feladata a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak megrendelése az állam nevében, valamint a közösségi közlekedési menetrendek összehangolása, a tarifarendszerek egységesítése és az utasok még színvonalasabb kiszolgálása. 

A jövőben a kötött pályás fejlesztések stratégiai tervezése is az NKK-hoz tartozik, amely a beruházások megvalósításában az Építési és Beruházási Minisztérium szakmai partnere lesz – közölte a TIM.

– A Nemzeti Közlekedési Központ küldetése, hogy 

minőségi, vonzó közösségi közlekedési kínálat, egységes és országos ütemes menetrendek, csatlakozások és tarifarendszer kialakításával győzzön meg minél többeket 

a gyors, kényelmes és megbízható közösségi közlekedés használatának előnyeiről – mondta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára, aki szerint 

a tiszta és energiahatékony közlekedési módok megerősítése nélkül nincs hatékony környezetvédelem sem.

A központ országos közösségi közlekedési integrációs szervként foglalkozik a feladataival, amelyeket részben a Budapesti Fejlesztési Központtól, a KTI Közlekedéstudományi Intézettől és a közúti, vasúti szolgáltatóktól vesz át. 

A tulajdonosi joggyakorló TIM és az NKK közösen felel majd a szakpolitikai tervezésért, irányításért, a szolgáltatások megrendeléséért. 

A társaságot átmenetileg a szakterületi államtitkár, Vitézy Dávid vezeti, az új vezérigazgatót egy hónapon belül kinevezik – jelezte a szaktárca.

A közleményben kifejtik, hogy a 2010 óta elvégzett infrastruktúra-, jármű- és szolgáltatásfejlesztések szilárd alapot teremtenek a közösségi közlekedés még lendületesebb, a városi és vidéki életminőséget egyaránt javító korszerűsítéséhez. 

A stratégiai célok megvalósításával 

az utazási igényekhez rugalmasan igazodó, egységesen magas színvonalú, az autózással szemben időben és árban is versenyképes szolgáltatási paletta áll majd a közlekedők rendelkezésére az ország minden részében 

– fogalmaz a minisztérium. 

Borítókép: az autózással szemben versenyképesebb közösségi közlekedést alakítanak ki. (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.