OBA: Kötvénykibocsátásból és a bankok egyszeri külön befizetéséből kártalanítják a Sberbank-betéteseket

Kötvénykibocsátással és a bankok egyszeri befizetéseiből fedezik a Sberbank-betétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteki tájékoztatása szerint.

Magyar Nemzet
2022. 05. 06. 15:10
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sberbank Zrt. betéteseinek kártalanítására az OBA a Magyar Nemzeti Banktól áthidaló kölcsönt vett fel, melyet 2022. június 8-áig vissza kell fizetni. A kölcsön 147 milliárd forintos összegének és kamatainak visszafizetéséhez szükséges összeget az OBA 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény kibocsátásával, valamint a tagjai részére előírt egyszeri, 73,5 milliárd forint összegű rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával teremti elő. 

Az OBA még 2022. március 3-án megkezdte 

és 10 munkanapon belül, március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátotta a rendelkezésére álló adatok alapján a tisztázott jogosultsággal rendelkező betétesek részére kifizethető kártalanítást. 

A kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 10 munkanapon belüli kifizetése érdekében - összhangban a jegybanki törvény előírásaival - az OBA 2022. március 4-én 3 hónapos futamidejű finanszírozási megállapodást kötött az MNB-vel. Ennek alapján az MNB március 8-án az OBA rendelkezésére bocsátott fedezeti repó ügylet keretében 81 milliárd forintot, illetve állami készfizető kezesség mellett rendkívüli likviditási kölcsönként pedig 71 milliárd forintot, azaz összesen 152 milliárd forintot. Időközben az OBA kártalanítási kötelezettsége az előzetes adatokhoz képest 5 milliárd forinttal csökkent, ez utóbbi összeget ezért az OBA a jegybank felé 2022. március 10-én előtörlesztette.

A fennmaradó, az MNB részére legkésőbb 2022. június 8-ig visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai refinanszírozására az OBA igazgatótanácsa április 6-i ülésén 5 éves futamidejű kötvény nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatala mellett döntött 75 milliárd forint összegben, elfogadva egy 10 tagú magyarországi banki konzorcium ajánlatát. Közölték: a piaci refinanszírozás mellett az OBA igazgatótanácsa a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint 

rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő az OBA tagintézetei számára 73 550 033 333 forint összegben, 2022. május 25-i fizetési határidővel.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.