Századvég: Az emberek elutasítják Brüsszel olajembargós javaslatát

A magyarok háromnegyede ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjának uniós tilalmát.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 10:36
null
20220318 Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek háromnegyede nem támogatná, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Brüsszel nyomására Magyarország elzárja a hazánkba érkező orosz kőolajat és földgázt, ugyanakkor 21 százalékuk nem kifogásolná ezt – ismertette legfrissebb felmérésének eredményét pénteken a Századvég. 

Grafika: Századvég

Kiemelték: az Oroszországból származó energiahordozók embargójának elutasítása túlmutat a hagyományos pártpolitikai törésvonalakon. A felmérés rávilágít arra, hogy 

az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége – 51 százaléka – ellenzi az orosz energiahordozók elzárását. 

A pártok közül. a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak 58 százaléka, továbbá a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 91 százaléka ellenzi az orosz földgáz és kőolaj elzárását, míg ez az arány a Fidesz–KDNP szimpatizánsai körében 92 százalék. Kijelenthető tehát, hogy 

az olajembargó kérdésében az ellenzéki szavazók többségi véleményét is a kormánypártok képviselik, és nem azok a kormánykritikus politikai erők, amelyekbe ez a választói csoport a bizalmát fektette.

Megállapítható, hogy a magyarok jelentős többsége – a korábban mérttel megegyezően – úgy gondolja, hogy az Oroszországgal szemben meghozott büntetőintézkedések az Európai Unió gazdaságát is kedvezőtlenül befolyásolják. 

Grafika: Századvég

A válaszadók 89 százaléka szerint az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók inkább ártanak az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak, azonban tíz százalékuk úgy véli, hogy az említett lépések érdemben nem befolyásolják Európa gazdaságát. 

A kutatás rámutat, hogy pártszimpátia alapján sem lehet különbséget tenni: a legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP (92 százalék) és a Mi Hazánk Mozgalom (90 százalék) támogatói ítélik kedvezőtlennek a szóban forgó szankciókat az európai gazdaságra nézve, ugyanakkor az ellenzéki összefogás (86 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (87 százalék) szimpatizánsainak meggyőző többsége is ugyanezt a véleményt fogalmazta meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.