időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Századvég: Az emberek elutasítják Brüsszel olajembargós javaslatát

Magyar Nemzet
2022.05.13. 10:36 2022.05.13. 10:58
Századvég: Az emberek elutasítják Brüsszel olajembargós javaslatát

A megkérdezettek háromnegyede nem támogatná, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Brüsszel nyomására Magyarország elzárja a hazánkba érkező orosz kőolajat és földgázt, ugyanakkor 21 százalékuk nem kifogásolná ezt – ismertette legfrissebb felmérésének eredményét pénteken a Századvég. 

Grafika: Századvég

Kiemelték: az Oroszországból származó energiahordozók embargójának elutasítása túlmutat a hagyományos pártpolitikai törésvonalakon. A felmérés rávilágít arra, hogy 

az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége – 51 százaléka – ellenzi az orosz energiahordozók elzárását. 

A pártok közül. a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak 58 százaléka, továbbá a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 91 százaléka ellenzi az orosz földgáz és kőolaj elzárását, míg ez az arány a Fidesz–KDNP szimpatizánsai körében 92 százalék. Kijelenthető tehát, hogy 

az olajembargó kérdésében az ellenzéki szavazók többségi véleményét is a kormánypártok képviselik, és nem azok a kormánykritikus politikai erők, amelyekbe ez a választói csoport a bizalmát fektette.

Megállapítható, hogy a magyarok jelentős többsége – a korábban mérttel megegyezően – úgy gondolja, hogy az Oroszországgal szemben meghozott büntetőintézkedések az Európai Unió gazdaságát is kedvezőtlenül befolyásolják. 

Grafika: Századvég

A válaszadók 89 százaléka szerint az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók inkább ártanak az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak, azonban tíz százalékuk úgy véli, hogy az említett lépések érdemben nem befolyásolják Európa gazdaságát. 

A kutatás rámutat, hogy pártszimpátia alapján sem lehet különbséget tenni: a legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP (92 százalék) és a Mi Hazánk Mozgalom (90 százalék) támogatói ítélik kedvezőtlennek a szóban forgó szankciókat az európai gazdaságra nézve, ugyanakkor az ellenzéki összefogás (86 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (87 százalék) szimpatizánsainak meggyőző többsége is ugyanezt a véleményt fogalmazta meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.