Technológiai megújulás előtt az agrárium

Elkerülhetetlen a hazai mezőgazdaság technológiai megújulása, a precíziós eszközök használatát az ágazattal szemben támasztott európai uniós elvárások is kikényszerítik. A szakemberek szerint az okoseszközökkel kapcsolatos tudás hiánya gátolja azok elterjedését a gazdálkodók körében, optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a múlt évben megnyitott pályázatra mintegy 2400 támogatási igény érkezett a minisztériumhoz.

2022. 05. 11. 13:30
FELDMAN Zsolt
Budapest, 2022. május 11. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkára beszédet mond a budapesti Prega konferencián, az agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrárdigitalizációs és precíziós gazdálkodási rendezvényének megnyitóján 2022. május 11-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lendületet vett a magyar mezőgazdaság technológiai megújulása, a tavaly megnyitott precíziós pályázaton mintegy 2400 beruházás nyert támogatást – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt. 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az idén hetedik alkalommal megrendezett PREGA Konferencia és Kiállítás megnyitóján elmondta: a precíziós technológiák beszerzését célzó felhívásra több mint 200 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a gazdálkodók, a pályázók 85 százaléka már megkapta a támogató okiratot. 

– A kormányzat célja a precíziós technológiákban rejlő kiemelkedő lehetőségek megismertetése és eljuttatása a hazai gazdálkodókhoz – emelte ki az államtitkár. Feldman Zsolt szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fejlesztéseket nem a források, hanem az ismeretek hiánya akadályozza leginkább. Az ágazat ez irányú fejlődése azonban nem tűr halasztást. 

– A technológiai fejlődés segít megtalálni a legjobb egyéni megoldásokat a termelésben. Minden gazda más feltételek között dolgozik, de mindannyian erősíthetik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, ha a fejlődést a maguk javára tudják fordítani – fogalmazott az államtitkár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy a technológiaváltás jelentőségét aligha lehet eltúlozni a mezőgazdaságban. A versenyképes gazdálkodásnak egyre inkább megkerülhetetlen része, alapeleme a digitalizáció. Hangsúlyozta: a kamara kiemelt célja, hogy megismertesse a gazdálkodókkal az új technológiákat, módszereket. Felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, illetve azokra a hátrányokra, amelyeket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból. 

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora szerint ma már kétség sem fér hozzá, hogy agrárdigitalizáció nélkül nincs versenyképes termelés, és olyan eszközöket kell alkalmazni nap mint nap, amikről tíz éve talán még hallani se lehetett. 

– Az okoseszközöket viszont csak okos gazdák tudják igazán hatékonyan használni, ezért egyre fontosabb az agrárképzés, a szaktanácsadás – jegyezte meg. Hasonló véleményen volt Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa is. A szakember szerint a hatékonyság fejlesztéséhez nem csupán a technológiára, hanem képzett agrárgépészekre is szükség van.

A technológiaváltás, a precíziós eszközök alkalmazása választ adhat a jövő nagy kihívásaira is. Az Európai Bizottság környezetvédelmi törekvései ugyanis egyre szigorúbb feltételeket szabnak a mezőgazdasági termelésben. 

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója szerint a Green Deal irányelvei miatt a legnagyobb változást a növényvédelemben várható. – A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése a jelenlegi folyamatok miatt alapvetően nem elképzelhetetlen, az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások hátteret adnak az új követelményeknek való megfeleléshez – emelte ki. Majd hozzátette: a további fejlődést a fenntarthatósági előírások fogják meghatározni, amelynek során a költségek emelkedésére kell számítani, és jelentősen megnő majd a szaktanácsadás szerepe.

Borítókép: Feldman Zsolt államtitkár a PREGA konferencián ad elő (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.