időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Történelmi csúcson az olajipar nyeresége 2022 első negyedévében

Magyar Nemzet
2022.05.11. 17:27 2022.05.11. 17:47
Történelmi csúcson az olajipar nyeresége 2022 első negyedévében

Elemzői prognózis szerint az jelenlegi olajárak miatt az olajszektor 25 éve nem látott bevételeket fog generálni – írja a Vg.hu. Az elmúlt hetekben a nagy olajvállalatok az év első három hónapjára vonatkozó profitnövekedésről számoltak be. Mindez annak köszönhető, hogy a globálisan irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései idén több, mint 40 százalékkal emelkedtek, hordónként 130 dollár fölé az orosz–ukrán háborút követően. Bár azóta az árak csökkentek, de jelenleg is 100 dollár felett mozog a Brent hordónkénti ára. 

A nemzetközi pénzintézetek 2022 egészére hordónként 110 dollár körül jelzik előre a Brent árfolyamát.

Az olajipar nyeresége javarészt az upstream iparágból származik. Az olajkitermelés-iparágat (upstream) magába foglaló kutatás-termelés (Exploration and Production) szektor idén rekordnyereséget fog elérni köszönhetően a magas olaj- és gázáraknak. A Rystad Energy kutatása szerint a teljes szabad pénzáramlás (FCF), vagyis a vállalat működésből származó pénzállománya a kiadások után

834 milliárd dollárra fog nőni, ami 70 százalékos növekedést jelent a 2021-es 493 milliárd dolláros nyereséghez képest.

A Covid-pandémia és az azt követő olajár-összeomlás következtében az állami olaj- és kitermelési vállalatok teljes szabad pénzáramlása (FCF) 2020-ban mintegy 126 milliárd dollárra esett vissza, ami az előző évi összeg felére csökkent. A világgazdaság fellendülésével és az üzemanyag-kereslet növekedésével a tavalyi FCF-szintek közel 500 milliárd dollárra emelkedtek, ami az upstream iparág eddigi legmagasabb pénzügyi eredménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.