A fogyasztóvédelem kiemelten figyel a gyermekekre

Új tárcához került a magyarországi fogyasztóvédelem ügye: a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztériumtól az Igazságügyi Minisztériumhoz. A digitalizáció rohamos terjedésével egyre szerteágazóbb területet a következő időszakban Kupecki Nóra helyettes államtitkárként irányítja.

Horváth Éva
2022. 06. 15. 14:50
null
Fotó: Grazmel-Photography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyarok, a magyar családok védelme a legfontosabb a hazai fogyasztóvédelem területén, ennek szellemé­ben az új szakmai irányítás a jövőben gyors, hatékony munkát ígér, és kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyermekvédelemre. A kiskorúak testi, szellemi, erkölcsi megóvása prioritást élvez – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter az új fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár tegnapi bemutatásakor. 

A szaktárca vezetője kiemelte: a hazai fogyasztóvédelem három lábra épül: a fogyasztóvédelmi hatóság, a békéltető testületek és az egyesületek, valamint a civil szerveződések tevékenységére. A szakmai irányítást és az ellenőrzést a továbbiak­ban is a kormányhivatalok biztosítják majd. Eközben az ellenőrzésben a korábbiaknál fokozottabban figyelnek majd az életkoruk miatt érintettebb fogyasztókra, illetve azokra a területekre, ahonnan jellemzően rendszeresen sok panasz érkezik.

Kupecki Nóra, az új helyettes államtitkár ismertette: aktualizálják és felfrissítik a Fogyasztóvédelmi cselekvési tervet, szem előtt tartva a fogyasztóvédelmi feladatok négy fókuszpontját. Elsőként a digitális fogyasztóvédelmet, a digitális szabadság és biztonság, az egyenlőség és az adatvédelem szempontjait. A második fontos terület a gyermekvédelem, a harmadik az egységes joggyakorlat kialakítása. Utóbbi esetében Kupecki Nóra hangsúlyosan utalt egy rendszeresen összeülő fogyasztóvédelmi kerekasztalra, ahol az állami, a vállalati és a civil szereplők is képviseltetik magukat. A negyedik fókuszpont a fogyasztóvédelem mindenki számára elérhetővé tétele, új csatornák létrehozásával, a közvetlen segítségnyújtás lehetővé tételével. A helyettes államtitkár külön megjegyezte a fogyasztóvédelmi tudatosság fontosságát, amelyet szerinte már gyermekkorban el kell kezdeni kialakítani.

A jelen és a közeljövő feladatairól szólva Varga Judit az orosz–ukrán háború miatti elhibázott szankciók okán keletkező veszteségeket kompenzálandó extraprofitadóra figyelmeztetett. Hangsúlyozta: szigorúan ellenőrzik, nehogy az érintett vállalatok azt áthárítsák az ügyfelekre. Amennyiben ez bizonyíthatóan bekövetkezik, elindítják az érintettekkel szemben a megfelelő eljárásokat.

Bortókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (balra) és Kupecki Nóra helyettes államtitkár (Fotó: Grazmel-Photography)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.