A Ryanair vezetője szerint a brit miniszterelnök is idióta

Michael O’Leary: Boris Johnson teljességgel megbízhatatlan, nemcsak bármi, amit mond, hanem gazdasági kérdésekben is.

2022. 06. 25. 21:11
O'Leary, Michael
Brüsszel, 2021. július 1. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a légitársaság Belgiumból induló nyári járatairól Brüsszelben 2021. július 1-jén. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Boris Johnson a legmagasabb rendű idióta!” – a magyarországi kormánytagok kapcsán is használt sértő jelzővel illette a The Telegraphnak adott hét végi interjúban Nagy-Britannia miniszterelnökét a Ryanair légitársaság vezérigazgatója.

Michael O’Leary annak kapcsán mondta ezt, hogy a londoni közlekedési konferencián részt vevő riporter megkérdezte tőle, találkozott-e már a brit kormányfővel. Erre az írországi légiipari mágnás úgy fogalmazott: 

„Nem, és nincs is kedvem találkozni vele. A legmagasabb rendű idióta.”

Azt is hozzátette, hogy Boris Johnson kormányának kevesebb az intelligenciája, mint egy átlagos üzemnek, 

a miniszterelnök pedig „teljességgel megbízhatatlan, nemcsak bármi, amit mond, hanem gazdasági kérdésekben is minden bizonnyal”.

A The Telegraph cikkében arról is szó esik, hogy megnyilvánulásai alapján O’Learyről gyakran azt gondolják, hogy szinte gyűlöli a vásárlóit, a sajtóban megjelent mondatai pedig többé-kevésbé agresszívak. 

Példaként említik, hogy a jegyár-visszatérítést követelő ügyfeleknek trágár szavakkal szólt vissza, mert „nem akarják hallani a zokogó történeteiket”, míg a szabályozó hatóságokról úgy fogalmazott, hogy „túldíjazó erőszakolók”. Az utazási irodák dolgozóit ugyancsak káromkodással illette, akik szerinte megérdemelnék, hogy lelőjék őket. 

A szerző szerint Michael O’Leary leginkább arról ismert, hogy minden pénzt kicsavar utasaiból pénzbírságok és extrák formájában, például a túlméretezett kézipoggyászok, elveszett beszállókártyák esetén. Felidézik, hogy a cégvezető a meghökkentő gondolatait – például azt, hogy díjat fizettet a mosdó használatáért a repülőgépeken – korábban azzal magyarázta, hogy ezekkel olcsó, ingyenes reklámot generál.

Az írás azt is megemlíti, hogy 

a Ryanair vezetője Magyarországon is felháborodást keltett, amikor idiótának bélyegzett egy minisztert, aki rendkívüli adót próbált kivetni a légitársaságra.

A vezérigazgató ennek kapcsán azt mondta, hogy a stílusa részéről egy karikatúra, mivel a személyisége egyébként meglehetősen csendes, bár tudja, hogy ezt nehéz elhinni, egyébként is, a legtöbb helyen ma már olyan nagy a légitársasága, hogy nincs szüksége PR-re. 

Mint fogalmazott: 

Igen, kimegyek és teszek és mondok sok vitatott dolgot, de nem vagyok híresség.

Michael O’Leary – akinek a vagyonát több mint egymilliárd euróra becsülik – beszélt a repülőtereken jellemző munkaerőhiányról is, illetve hogy az olcsósága miatt szerinte a Ryanair a legnépszerűbb légitársaság Európában.

Mint mondta, a járvány utáni akut repülőtéri személyzethiány Nagy-Britannia rendkívül rugalmatlan munkaerőpiacának a tünete, egyúttal kifogásolta azokat a híradásokat, miszerint több országban is sztrájkolnak a Ryanair légiutas-kísérői, akik magasabb bért követelnek, mert nem tudják fizetni a lakhatási költségeiket. 

„Embereink túlnyomó többségét örömmel tölti el a munka, és a Covid után is újra dolgozik” – mondta, hozzátéve, hogy mindenki megengedheti magának, hogy kifizesse a lakbérét. 

„Ez a gondolat, hogy az emberek minimálbéren vannak, vagy nem kapnak fizetést, ha nem repülnek – ez teljes szemétség” 

– fogalmazott, elutasítva, hogy a járatok potenciális fennakadásai a vállalat európai működésének kevesebb mint egy százalékát érintenék.

Borítókép: A légitársaság vezetője szerint a felháborodást keltő stílusa sok ingyenreklámot eredményez (Fotó: Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.