Jelentősen emelkedhetnek a kivitelezési költségek

A lakáspiacon fontos a csok és más támogatások fenntartása, az irodapiacon kérdéseket vet fel a home office jövője.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 16:50
Forrás: IFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő két-három évben az ingatlanfejlesztőkre komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt – jelentette ki Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke egy sajtótájékoztatón.

Az inflációs környezet, az energia magas ára ugyanis hat az építőanyagok árára is, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi.

Kiss Gábor a távirati iroda tudósítása szerint hozzátette: a finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére azt mondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan húsz százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban. Kiss Gábor szerint minél hamarabb lépéseket kell tenni az infláció lassítására, mert három százalék körüli inflációs környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát. Ez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Az ingatlanfejlesztők fontosnak tartják, hogy

ebben a nehezebb gazdasági környezetben hogyan alakulnak azok a családtámogatási rendszerek, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyek aktívan befolyásolják, hogy mennyi lakás épül Magyarországon.

Kiss Gábor arról is beszámolt, hogy a magyarországi irodaterületek összessége elérte a négymillió négyzetmétert, és további fejlesztések zajlanak ebben a szegmensben. Ugyanakkor

a bérlők a home office részleges fennmaradása miatt megfontoltabban és lassabban döntenek.

A tájékoztatón részt vettek azok az ingatlanfejlesztők is, amelyek Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán (FIABCI World Prix d'Excellence) idén, illetve tavaly első és második helyezést értek el. Ebben az évben a megmérettetésről a magyar ingatlanfejlesztők öt arany- és egy ezüstéremmel távoztak:

a többfunkciós épület és a fenntartható ingatlanfejlesztés kategóriákban aranyérmet nyert a Szervita Square Building; örökségvédelem kategóriában a komáromi Csillagerőd végzett az első helyen a Liget Budapest Projekt részeként; városfejlesztés kategóriában a Property Market BudaPart beruházása, a közcélú infrastruktúra-fejlesztés kategóriában a Millenáris Széllkapu Park nyert.

Fotó: FIABCI

Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke kiemelte, az idei eredmények alapján Magyarország volt a világon a legeredményesebb. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte egyebek mellett a magyarországi ingatlanfejlesztés építészeti színvonalát, a kivitelezés megvalósítását és a társadalmi hasznosságot.

Borítókép: A kivilágított komáromi Csillagerőd (Fotó: Liget Budapest Projekt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.