Intézkedésekkel támogatják az osztrák lakosságot

Az inflációnak megfelelő mértékben korrigálják a szociális juttatások összegeit, és a jövő évtől módosítják a többkulcsos személyi jövedelemadó sávjait.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 14:04
null
20210306 Budapest Lurdy Ház illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetésből 6,3 milliárd eurót kitevő intézkedéscsomagot jelentett be az osztrák kormány, hogy azonnali hatású, rövidtávú lépésekkel mérsékeljék a magas infláció miatt a háztartásokra nehezedő terheket – közölte a távirati iroda, hozzátéve, hogy a csomag hosszabb távú, strukturális reformokat is tartalmaz.

Az osztrák kormány eszerint számos szociális juttatás mértékét emelni fogja, így például

300 eurós támogatást kapnak a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok,

így a munkanélküliek és a minimálnyugdíjból élő idősebbek. Emellett 

a családoknak gyerekenként 180 eurós egyszeri támogatást adnak augusztusban, 

és az eredetileg 2023-ra tervezett gyermeknevelési támogatások összegét már ebben az évben megemelik.

Az intézkedéscsomag részeként továbbá a vállalatok energiadíj-kompenzációban részesülnek, az energiaigényes iparágakban működő cégeknek pedig közvetlen pénzügyi támogatást is terveznek nyújtani. További lépés, hogy emelik a fosszilis tüzelőanyagokra kivetett szén-dioxid-adó okozta terhek enyhítését célzó klímabónusz összegét, miközben a szén-dioxid-adó júliusra tervezett bevezetését októberre halasztják.

Az osztrák kormány jelezte azt is, hogy ezentúl évente 

az inflációnak megfelelő mértékben korrigálják a szociális juttatások összegeit, és a jövő évtől módosítják a többkulcsos személyi jövedelemadó sávjait. 

A módosítás szerint a legmagasabb sáv alsó küszöbe változatlan marad, de az alacsonyabb kulcsok esetében emelik az alsó küszöböt, hogy béremelés esetén sokan ne kerüljenek olyan kategóriába, amely szerint a korábbinál több adót kell fizetniük. 
Az osztrák kormány által kedden bejelentett intézkedések bevezetése összesen várhatóan 30 milliárd euróba kerül majd, amelynek hátterében az áll, hogy számos más országhoz hasonlóan Ausztriában is évtizedek óta nem látott áremelkedés ment végbe. Az inflációs ráta – amely várhatóan még hosszú ideig magas marad – jelenleg 8 százalék a nyugati szomszédos országban.
 

Borítókép: a nyár végén a családok egyszeri juttatásban részesülnek (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.