Medvepiac a tengerentúlon

Csütörtökön a legfontosabbnak tekintett amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 jóval lejjebb zárt, mint a korábbi csúcsértékéhez viszonyított húsz százalék, és ezt a szintet a befektetők mérföldkőnek tekintik. Természetesen egy nap még nem dönti el a trendet, de egyre inkább úgy tűnik, hogy egy tartósabb eső trend is kialakulhat.

Fellegi Tamás Péter
2022. 06. 19. 11:42
null
Budapest, 2017. február 2. A Fõvárosi Állat- és Növénykert Tibor nevû kamcsatkai barnamedvéje 2017. február 2-án. A néphiedelem szerint, ha a medve ezen a napon kijön a barlangjából és nem látja az árnyékát, akkor nem lesz hosszú a tél. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai, 75 bázispontos kamatemelését követően csütörtökön világszerte nagyot estek a tőzsdék, de az amerikai indexek három-öt százalék közötti zuhanása volt a legnagyobb mértékű. Az ötszáz legnagyobb vállalat részvényét tartalmazó, így értékben a piac nagy részét lefedő S&P 500 index 3660 ponton zárt, ami 4800 pont körüli korábbi csúcsához képest 24 százalékos esés. A piaci résztvevők úgy tekintik, hogy ha egy tőzsdeindex esése meghaladja a húsz százalékot a korábbi csúcshoz képest, akkor megszakad az addigi emelkedő trend, és 

jó eséllyel medvepiac, azaz eső trend alakul ki.

A Nasdaq Composite és a Nasdaq 100 esetében ez már korábban megtörtént, előbbi 35, utóbbi 33 százalékkal van a tavalyi év vége felé elért csúcsuk alatt, azonban ezek jóval mozgékonyabb indexek, így esetükben nem is veszik túl komolyan az értéket. Az S&P 500 indexet viszont döntőnek tekintik, és ha tartósan a jelenlegi szinten, vagy az alatt lesz az érték, akkor már egyértelműen eső trendnek tekintik a folyamatot. Tulajdonképpen a tetőzés óta már egyre inkább kialakulóban van a folyamat, hisz alacsonyabb csúcsok és alacsonyabb mélypontok követik egymást, ami az eső trend jellegzetessége.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a járvány kezdete óta olyan óriási emelkedés zajlott különösen az amerikai piacokon a jegybanki eszközvásárlási programok hatására, hogy az eddigi esés ahhoz képest egyáltalán nem tűnik vészesnek. Az S&P index esetében 3300 pont körül volt a járvány előtti csúcspont, míg a járvány eleji pánikban 2100 pontig esett vissza az index­érték, a mostani 3600-3700 pontos szint még bőven ezek fölött van.

A jelentősebb tőzsdei esést azért szokták kedvezőtlennek tartani, mert olyankor 

a tőzsdei cégek visszafogják az új részvények kibocsátását, elhalasztják a tőkeemeléseket, így kevesebb beruházás zajlik, és mérséklődik a gazdasági növekedés. 

Önmagában ez persze nem okoz recessziót, de ha más kedvezőtlen hatások is vannak, mint most például a magas infláció és különösen a magas energiaárak, az együttes hatás súlyosabb lehet. A jegybank viszont ezúttal nem tud a piac segítségére sietni, hisz a szokatlanul magas infláció ellen kell küzdenie, így erre most nem számíthatnak a befektetők, mint 2018 végén.

Az európai piacok jobban állnak egyelőre, mint amerikai társaik, annak ellenére, hogy a háború hatásai erősebbek: a német DAX index 19, a francia CAC–40 index húsz százalékkal van korábbi csúcsa alatt, kétségkívül Európában az emelkedés is kisebb volt korábban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.