Nálunk kapják a legtöbbet az osztrákok a pénzükért

A magyarországi turizmus árai nyerték az inflációs versenyt Ausztriában, ahol a nyár eleji kutatások megállapították, hogy az osztrákok az általuk megkeresett euróért hazánkban az otthoninál csaknem nyolcvan százalékkal értékesebb utazási élményeket szerezhetnek. A háború földrajzi közelsége és a járvány utóhatásai ellenére a korábbiaknál is több osztrák vendégre lehet számítani hazánk turisztikai központjaiban.

2022. 06. 09. 11:22
null
Bécs, 2022. január 21. Védõmaszkos járókelõk a bécsi Szent István-székesegyház, a Staphansdom elõtt 2022. január 21-én. Az osztrák parlament az elõzõ nap fogadott el egy törvényt, amely kötelezõvé teszi a koronavírus elleni oltást az ország minden, 18 éven felüli lakosának számára. MTI/EPA/Alex Halada Fotó: Alex Halada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára a háború földrajzi közelségének, a koronavírus éveiben általánossá vált megfontoltságnak és az utazási szektorban is tapasztalt áremeléseknek, ezen a nyáron a korábbiaknál több Ausztriából érkező vendéggel számolhat a magyarországi turizmus. 

Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy 

a Bank Austria hagyományos éves elemzése Magyarországot jelöli meg a szezon legkifizetődőbb úti céljaként, 

amelyben a globális inflációs folyamatok alapján azt vizsgálták, hogy a turisztikai szempontból népszerű célországokban vásárlóerő-paritáson számolva mennyit ér az osztrákok által megkeresett euró.
A bank közgazdászai megállapították, hogy a magas ottani árszínvonal miatt 

száz Ausztriában megkeresett euró 179 euró vásárlóértékkel bír, ha azt a polgárok nem otthon, hanem Magyarországon költik el. Vagyis nálunk csaknem nyolcvan százalékkal többet ér az osztrák turisták pénze, 

aminek köszönhetően a nyaralásuk során majdnem kétszer annyi szolgáltatáshoz és áruhoz, ily módon jelentősen gazdagabb utazási élményekhez juthatnak, mint az ausztriai belföldi turizmusban.
Mint megállapították, 2021 nyarához képest általánosan csökkent az üdülések során elkölthető euró értéke számos európai országban, ahol nagyjából akkora áremelkedések voltak, mint Ausztriában. A pénzintézet elemzése azért is meghatározó az osztrákok köré­ben, mert egy reprezentatív felmérés szerint 83 százalékuk tervez nyaralást 2022-ben, kétharmaduk ráadásul többször utazna külföldre.

A magyar árszínvonal más úti célokhoz viszonyítva az inflációval együtt is a legkedvezőbb lehet a főszezonban 

– derül ki a Bank Austria kutatásából, amelyben azt is kiszámolták, hogy átlagosan 18 százalékkal ér többet az osztrákok pénze külföldön, bár a költekezési lehetőségekben akadnak nagy eltérések. 

Például az Egyesült Államokban az euró leértékelődése miatt jóval kevesebb szolgáltatást vásárolhatnak, míg Magyarország után Törökországban, majd sorrendben Horvátországban az otthoninál 64, illetve 43 százalékkal értékesebb élményekhez juthatnak az osztrák turisták. 

A körükben klasszikusnak számító spanyolországi és görögországi tengerparti pihenéseken nagyjából harminc-negyven százalékkal ér többet idén az osztrák vendégek pénze. Ez az előny az olaszországi üdülőhelyeken vagy Németországban már csak néhány százaléknyi, míg például a frank felértékelődése miatt sokkal drágább lett számukra a svájci nyaralás.

Borítókép: az osztrákok számos országban az otthoninál gazdagabb élményekhez juthatnak (Fotó: Alex Halada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.