Nemzetépítés és üzlet Székelyföldön

Hárommillió eurós beruházási cégiratokat, erdélyi és magyarországi sajtótermékeket és egy Bib­liát tartalmazó időkapszulát süllyesztettek a föld alá tegnap Sepsiszentgyörgyön, ahol az Euro­trade cégcsoport legnagyobb külhoni vállalatának telephelye épül. Nemzetépítés és üzlet a háromszéki fővárosban.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 06. 06. 21:30
NÉMETH Zsolt; TAMÁS Sándor; ANTAL Árpád
Sepsiszentgyörgy, 2022. június 6. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (j4), Szücs Attila tulajdonos (j3), Tamás Sándor, a Kovászna Megye Tanácsának elnöke (j2) és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere (j) elhelyezni készülnek az időkapszulát az Eurotrade Group cégcsoport romániai tevékenysége központjaként működő 15 ezer négyzetméteres létesítmény alapkőletételi ünnepségén a Sepsiszentgyörgyi Ipari Park szépmezői telepén 2022. június 6-án. A beruházó Danubius Truck s.r.l által felépített szervizközpont, irodaház, bemutatóterem és raktár fogja kiszolgálni a romániai piacon egyre bővülő ügyfélkörrel rendelkező, új és használt haszongépjárművek kereskedelmével és a kapcsolódó szolgáltatások végzésével foglalkozó cégcsoport ügyfeleit. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, harminckét évvel ezelőtt, alapvetően haszongépjárművek értékesítésére alapított magyarországi cég számít a sepsiszentgyörgyi ipari park legnagyobb lakójának. 

A komáromi székhelyű Eurotrade Kft. 1424 hasznos négyzetméter területű, teljes szervizbázis építését bonyolítja le, benne 374 négyzetméteres irodaházat, 276 négyzetméteres raktár-, illetve 745 négyzetméteres szerelőfelületet, valamint kamionoknak szánt műszaki ellenőrző állomást hoznak létre az év végéig. 

További 15 ezer négyzetméternyi területet is koncesszióba vettek ötven évre a majdani reménybeli fejlesztések céljából. A beruházó már korábban is jelen volt Romániában, leányvállalata, a Danubius Truck Kft. tíz kilométerrel odébb fejti ki tevékenységét, ahol viszont fizikai akadályai voltak a terjeszkedésnek.

Szűcs Attila tulajdonos-ügyvezető a Magyar Nemzetnek elmondta, 

az érzelmi alapú érintettségen túl a helyszínválasztáskor sokat nyomott a latban, hogy Háromszéken érzékelik a legjelentősebb gazdasági pezsgést, ugyanakkor a környéken zajló infrastrukturális fejlesztések – a brassói reptér, a várost elkerülő gyorsforgalmi út és a néhány éven belül megvalósuló autó­pálya – remek logisztikai perspektívákat kínálnak.

A cég 2008-ban ötvenmillió eurós forgalmat bonyolított le, és a töretlen fejlődés azzal kecsegtetett, hogy néhány éven belül európai középvállalattá növi ki magát. A gazdasági válság azonban negyedére csökkentette a gazdasági mutatókat, innen kellett újra „kitalálnia” magát a Szűcs Attila által irányított cégnek. A portfólióbővítés fontos elemei a cég pénzügyi szolgáltató vállalkozása, az Euro­trade Capital Zrt., az ingatlanfejlesztés, a gumiabroncs-forgalmazás, legújabban pedig a megújulóenergia-termelés és az energiamobilizáció. Az anyacég idei tervezett árbevétele nyolcmilliárd forint, a cégcsoport tízmil­liárd fölötti eredménnyel kalkulál, miután 2019-ben még több mint 15 milliárd forintos forgalmat ért el. A beruházásra szánt eredeti költségvetést szerették volna kétmillió euró alatt tartani, de az energia- és építőanyagár-robbanás után örülnének, ha hárommillió euró alatt megállna a költségszámláló. 

A beruházás finanszírozásának 25 százaléka a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.-nál nyert pályázatból, valamint a befogadó – a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki – önkormányzatoktól származik, a többit a cég a saját forrásaiból biztosítja. Az Euro­trade az új és használt haszonjárművek és pótkocsik kereskedelmének egyik legfontosabb romániai központjává kíván válni. Ugyanakkor tárgyalnak a világ vezető targoncagyártójával, hogy a Clark Románia ezen a telephelyen kezdje el a működését. Az induló személyi állomány 25 fős lesz, de a munkatársi létszámot szeretnék mihamarább negyven főre feltornászni.

A rendezvényen jelen lévő Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Magyarország szeret építeni, és mivel Magyarország és Románia egymásra utaltak, kölcsönösen érdekeltek egymás sikerében. „Az EU tagjaiként részesei vagyunk a közép-európai építkezésnek. Össze kell zárnunk, nemcsak a biztonságpolitikában, hanem a gazdaságpolitikában is, és ennek jó példája az Eurotrade-cégcsoport sikere” – fogalmazott az egykori külügyi államtitkár.

A nemzet jövője modelljének akkor van alapja, tartja Szűcs Attila, ha mindennek helyben teremtik meg a gazdasági alapját. Ehhez szeretnének a szentgyörgyi bázisépítéshez hasonló „porszemekkel” hozzájárulni – fogalmazott a tulajdonos-ügyvezető.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (jobbra a negyedik), Szücs Attila tulajdonos (jobbra a harmadik), Tamás Sándor, a Kovászna Megye Tanácsának elnöke (jobbra a második) és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere (jobbra) elhelyezni készülnek az időkapszulát az Eurotrade Group cégcsoport alapkőletételi ünnepségén a Sepsiszentgyörgyi Ipari Park szépmezői telepén 2022. június 6-án (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.