időjárás 16°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Robbanás történt egy amerikai LNG-üzemben

Dóka Milán
2022.06.09. 15:04 2022.06.09. 16:08
Robbanás történt egy amerikai LNG-üzemben

Robbanás történt egy texasi LNG-üzemben. Az Egyesült Államok kulcsfontosságú cseppfolyósított földgáz-előállító üzemében bekövetkezett robbanás csökkentheti az európai kontinensre irányuló exportot – tájékoztat a brit Marketwatch hírportál. A texasi Freeport LNG létesítményében történt robbanás hatására a holland TTF gáztőzsdén 16 százalékkal 91,9 euróra (38 ezer forint) emelkedett a földgáz megawattóránkénti ára.

A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok LNG-feldolgozásának mintegy ötödét biztosító üzem, mely évente 15 millió tonna földgázt cseppfolyósít, legalább három hétre leáll. A New York-i Goldman Sachs pénzügyi vállalat elemzői egyelőre nem számítanak változásra az amerikai és európai földgázszerződésekben. A Goldman elemzői szerint a leállás rövid távú hatásait tudná mérsékelni a már a tárolótartályokban lévő LNG felhasználása, azonban a cseppfolyósítási arány már egy hét után érezhető lenne.

Ennek ellenére becsléseink szerint napi húszmillió köbméter földgázzal számolva több mint hetven napig tartó kimaradásra van szükség ahhoz, hogy az északnyugati európai tárolókban kilencven százalék alá csökkenjen a feltöltöttség a nyár végéig – próbálta megnyugtatni a piacot Samatha Dart vezető elemző.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.