Továbbra is nálunk a legalacsonyabb a rezsiköltség

A vásárlóerőt összehasonlítva is Magyarországon a legkedvezőbb a földgáz ára.

Magyar Nemzet
2022. 06. 01. 10:20
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint 

a lakossági fogyasztókat terhelő földgáz átlagár már vásárlóerő-paritáson mérve is Magyarországon a legalacsonyabb.

A MEKH jelentése szerint májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb. A földgáz lakossági átlagára 

  • Bécsben 19,04,
  • Amszterdamban 26,85,
  • Prágában pedig 14,92 eurócent volt kilowattóránként.

A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 10,17 eurócent/kWh-val májusban a második legkedvezőbb volt Európában, a fogyasztók csak Belgrádban fizettek ennél kevesebbet. Ugyanennyi villamos energiáért ugyanakkor Rómában 49,32, Prágában 40,14, Bécsben 47,44 eurócentet kellett fizetni.

A vásárlóerő-paritáson mért lakossági földgáz átlagár májusban Budapesten volt a legkisebb, kilowattóránként 0,0438 PPS (Purchasing Power Standard, európai vásárlóerő-egység), a villamos energia esetében pedig 0,1616 PPS-értékkel a harmadik legolcsóbb volt Magyarország.

A MEKH jelentése havonta vizsgálja a villamosenergia- és földgázfogyasztás költségeinek nettó jövedelemhez viszonyított arányát is, vagyis azt, hogy egy háztartás havi jövedelmének mekkora hányadát fordítja a villamosenergia- és földgázfogyasztással kapcsolatos kiadásokra. 

Májusban Budapesten ez 2,6 százalék volt, ami Luxembourg után a második legkedvezőbb érték. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Szófiában a jövedelmük 11,7, Prágában 8,8 százalékát fordították energiaköltségekre a háztartások.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – közölte a MEKH.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.