időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Újabb mérföldkő a turizmus digitalizálásában

Magyar Nemzet
2022.06.14. 11:26 2022.06.14. 14:12
Újabb mérföldkő a turizmus digitalizálásában

Elfogadta az országgyűlés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére kidolgozott törvénymódosítást. Ennek értelmében 2023. január 1-jétől kezdődik a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) – közölte kedden az MTÜ.

A döntés fél évvel meghosszabbítja a felkészülési időt az érintett területek vállalkozásai számára, amelyet az ügynökség kezdeményezett a szakmai érvek alapján. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatása eredetileg idén július 1-jétől indult volna, 

a most elfogadott időbeli halasztás viszont több tízezer turisztikai vállalkozás technikai felkészülését és a személyzet képzését is támogatja.

Az MTÜ felidézi, hogy Európában egyedülálló módon Magyarországon elsőként valósult meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt irányítás és az NTAK a több mint 45 ezer szálláshely bekötése után a vendéglátó üzletekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül. 

Mindezek eredményeként a teljes turisztikai szektor digitalizálásának újabb mérföldkövét érjük el 

– emlékeztetnek. 

A folyamat tavaly óta tart: 2021 novembere óta már több mint 10 ezer turisztikai attrakció és vendéglátó üzlet regisztrált a digitális rendszerbe. Most 

csatlakoznak többek között a múzeumok, kastélyok, várak, a strandok és fürdők, a kalandparkok és állatkertek, valamint a zenés-táncos rendezvények is, 

azaz minden olyan turisztikai attrakció, ahol jegyértékesítés zajlik. A vendéglátó üzletek valamennyi típusa regisztrációköteles, 

az adatszolgáltatók körébe azonban csak az online pénztárgépet használók tartoznak.

A szálláshelyek NTAK-csatlakozása után a rendszer bővítése azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatásnak köszönhetően a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll rendelkezésre. 

A naponta érkező statisztikai adatok egyedülálló lehetőséget biztosítanak a turisztikai marketingaktivitások tervezéséhez, az ágazatot érintő döntések előkészítéséhez. 

Többek között az adatvezérelt marketingtevékenység eredménye az is, hogy 

a minden idők legjobb belföldi, 2021-es nyári időszaka után a 2022-es nyár is vélhetően kiemelkedő szezon lesz a magyar turizmus történetében.

– hangsúlyozta a turisztikai ügynökség.

Borítókép: a strandok is csatlakoznak az NTAK rendszeréhez (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.