Végrehajtható a jövő évi büdzsé tervezete

Banai Péter Benő: A költségvetési törvényjavaslat végrehajtható és megfelel az előírásoknak.

Magyar Nemzet
2022. 06. 30. 14:25
Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az előírásoknak, megalapozott és végrehajtható összességében, ahogy azt a Költségvetési Tanács is megállapította – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén csütörtökön.

A törvénytervezet részletes vitáján megjegyezte, hogy a családok helyzete a háború ellenére is javulhat 2023-ban; a kormány megvédi az eddigi eredményeit. A foglalkoztatás és a bérek 2023-ban az infláció felett nőnek. Felidézte, hogy az elmúlt kilenc évben átlagosan több mint nyolc százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, miközben az infláció alig haladta meg a két százalékot.

Szűcs Lajos (Fidesz) hozzászólásában arra világított rá, hogy 

a 2023-as költségvetés a béke és a biztonság költségvetése, megvédi a rezsicsökkentést és kiemelt figyelmet szán a honvédelemre. Családtámogatásokra jövőre 450 milliárd forinttal többet költ az ország. A törvénytervezet 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Jámbor András képviselő (PM) azon kritikájára, hogy a költségvetés az elmúlt harminc év elhibázott gazdaságpolitikájának a folytatása, az államtitkár elmondta, hogy 2010-ben irányváltás történt a gazdaságpolitikában, amelynek egyik legfontosabb összetevője a magas szinten álló munkanélküliség csökkentése volt. A kormány ennek szellemében olyan adórendszert vezetett be, amely a beruházásokat támogatta; ma már egymillió fővel többen dolgoznak.

Több képviselő, például Bakos Bernadett (LMP) és Tóth Endre (Momentum) is azt kifogásolta, hogy a kormány még elődeinél is kevesebbet költ a GDP arányában a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók fizetésére. Banai Péter Benő statisztikákra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen a bérek 2010 óta mind nominálisan, mind reálértéken jelentősen növekedtek. 

Az egészségügy összkiadása 2010-ben az 1200 milliárd forintot nem érte el, ezzel szemben a jövő évi javaslatban 2670 milliárd forint van előirányozva – emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a béremelések nem csak morzsák voltak, azzal azonban nem vitatkozott, hogy jó lenne ennél magasabb kereseteket biztosítani a területeken dolgozóknak.

A háború nem írta felül, hanem aláhúzta az atomerőmű bővítésének fontosságát – szögezte le szintén a momentumos képviselő megjegyzésére reagálva. Azt is hozzátette, hogy nem egy kizárólagos orosz projektről van szó, a fejlesztésben részt vesznek amerikai és francia társaságok is. Vajda Zoltán (MSZP) bizottsági elnök azon észrevételére, hogy a magyar költségvetés egy elemzés szerint a legkevésbé átlátható az unióban és hurráoptimista, az államtitkár úgy fogalmazott: meg kell nézni, hogy ki finanszírozza az ilyen állításokat megfogalmazó szervezeteket.

Borítókép: Banai Péter Benő államtitkár (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.